Изтеклото в интернет видео на легнали на земята и овързани мигранти, успя да разбуни сериозно духовете в страната

Извършителят на незаконното задържане на бежанците край река Резовска - Петър Низамов - Перата, е арестуван. Низамов е арестван за 24 часа и предстои разпознаване, предаде БНТ. 

В дома и автомобила му са извършени обиски, съобщи пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров. 

Идентифицирани са и други от участниците; локализирано е мястото, където незаконно са задържани бежанците. 
Досъдебното производство се води от Районната прокуратура в Малко Търново - за противозаконно лишаване от свобода. 

Понятие като "граждански арест" не съществува и ще се преследва с цялата строгост на закона, коментира Цацаров.

Появилото се вчера видео от извършеният "граждански арест", показващо легнали на земята и овързани мигранти, успя да разбуни сериозно духовете в страната.

Официално шефът на граничната полиция упрекна доброволците, че "използват сила" и вършат работата на службата му. Българското правителство обаче засега не е предприело никакви действия срещу тези атаки. 

Ситуацията от първо лице

По-рано днес Петър Низамов-Перата разказа пред Би Ти Ви, че той и приятелите му са били нападнати от мигрантите.

"Ходим много често на границата, да запазим страната ни чиста от това, което се случва. Напълно е законно. Изскочиха от храстите, след което се сборихме, единият ми бръкна в окото. Обездвижихме ги, изчакме да дойде другата група", обясни Низамов, след което цитира чл. 279 от НК, който предвижда до 5 години затвор за нарушаване на границата.

Динко на помощ

Низамов получи подкрепа и на друг доброволец в залавянето на бежанци - Динко Вълев от Ямбол.

"Тези хора са реагирали много мъжки. Който милей за тези гдаове, дето навлизат в България, да си ги пази. Щом буйстват, щом искат да се бият много ясно, че момчетата ще гледат да ги обезвредят по някакъв начин", заяви Вълев.

Виж още: Когато "Бягащият човек" оживее наистина

"Има гранични полицаи, които не участват в схеми за трафик, но са малко. Що ние ги хващаме, те ни ги хващат? Когато ние хванем групи те се излагат, пада им авторитета. Последният път преди 3-4 дена ходих там, те ме спряха. Написаха ми 5 акта. Те просто искаха да ме откажат да ходя там", допълни още той.

Вълев заяви още, че подкрепата от премиера Бойко Борисов го е "надъхала". 

Реакцията на премиера

Изказването на премиера и последвалото допълнение по темата бяха по-скоро в положителна светлина. Той обяви, че е изпратил доброволците при шефа на граничната полиция, за да могат да се координират действията им. 

За тези му изказвания от Българският хелзинкски комитет обявиха, че ще сезира главния прокурор Сотир Цацаров, защото с думите си Борисов подбужда към дискриминация и насилие, основани на раса, народност или етническа принадлежност. 

Няколко часа по-късно от прокуратурата обявиха, че вече са започнали разследване за незаконното задържане на чужденци, а премиерът призова да се спазва законът.

Други мнения

Вътрешният министър Румяна Бъчварова също не остана безучастна по темата. В публикация на профила си във "Фейсбук" тя осъди действията на гражданските патрули:

"Гражданското съзнание и отговорност се изразява и в уважението и съобразяването с държавните институции. Днес вече трябва да внимаваме не само за нелегално пресичащите границите, но и за тези, които искат да се възползват от тях. За пари или за евтина и опасна слава.

Няма друг освен компетентните органи, който да може да прецени, кое е целесъобразно когато става въпрос за бежанците. Не може случайни хора, тръгнали на разходка, нарекли се "патриоти" да решават дали да връщат бежанци или да ги насочват към местата за тяхното регистриране.

Излъчването на саморъчните записи на техните геройства показва как безкритичността в търсенето на рейтинг може да се окаже най-лесният път за всеки, който иска да облъчи обществото. С всяка възможна идеология.

На българската граница има граничари.Толкова, с колкото разполага МВР. Помощта, която сме потърсили, може да дойде само от МО. Това струва и ще струва допълнителни публични средства и за това преценяваме всеки момент, в който да прибегнем до нея."

Освен Бъчварова, още двама депутати изказаха мнението си по темата - лидерът на ДСБ Радан Кънев и неговият колега в РБ (но от ДБГ) Антони Тренчев. Двамата публикуваха позициите си по темата на профилите си във "Фейсбук".

Антони Тренчев: 

Категорично съм против така наречените "граждански арести". Това е тържество на беззаконието и още повече ни отдалечава от правовата и цивилизована държава. Аз съм "за" силно и будно гражданско общество, но това е чисто и просто произвол, тъй като законът е напълно ясен. В България имат право да задържат органите с полицейски правомощия и то, с малки изключения и за кратко време, след разпореждане на прокуратурата и съда. 

Не трябва обаче да подминаваме причините защо толкова хора напоследък да решат да вземат закона в "свои ръце". Проблемът с нелегалните мигранти е също толкова реален, колкото и универсалното чувство за несправедливост, което всеки един гражданин в по-голяма или по-малка степен е усетил, било то при допир със съдебната система, било то при взаймодействие с други държавни органи… Трябва да изкореним необходимостта хората да действат по такъв начин, като държвата си върши работата адекватно. В контекста на безпрецедентната миграционна вълна и заплахите, които тя носи, в това число и от терористични актове, ситуацията е още по-чувствителна. Действително не може да допускаме всеки да може да преминава границата ни както намери за добре! Но как го предотвратяваме казва ужасно много за нас като нация.

И накрая няколко думи за патриотизма. В 21 век, за мен израз на патриотизъм не е да тичаш със снайпер в ръце и облечен в официален анцуг, загърнат с националния флаг да крещиш "но Бългерия, гоу Търки ноу!". Както и не е партиотизъм да просваш когото и да било по очи на земята и да го връзваш със свински опашки. Израз на патриотизъм е да се бориш за това да има правова и редова държава. Да спазваш правилата и да изискваш от другите да сторят същото.

Радан Кънев:

Един друг поглед към "свинските опашчици":

На първо място, освен незаконни, подобни "доброволни отряди на трудещите се (ДОТ)" са безобразно неефективни. 
Те нямат никаква подготовка да пазят държавна граница. 

На второ място, те далеч не са имунизирани към подкуп. Хора с криминални досиета, извън всякакъв контрол, са потенциално крайно опасна каналджийска мрежа (нали помним какво роди ембаргото по сръбската граница?).

Трето и най-важно: подкрепата за шепа безполезни незаконни "граничари" компрометира усилията на правителството да организира ресурса на въоръжените ни сили и на целия ЕС за охрана на външната европейска граница. Европейски граници се охраняват от въоръжени, униформени държавни служители. И охраната на границата ни е страшно важна и за нас, и за цяла Европа. Именно беззаконието в България поражда риска европейската граница да се премести по Дунава. "Доброволците" и височайшата симпатия към тях вредят, а не помагат.

И накрая. Когато обсъждаме опашчиците, добре е да се попитаме, по Пратчет: 

опашката видяхме, а ‪#‎Кой‬ изяде свинята?

Валери Симеонов

Мнението си по темата изрази и лидерът на НФСБ и съпредседател на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов в интервю за "Фокус". Той  определи доброволните отряди за лов на мигранти като мутренски бригади. 

По думите му, мотивите на тези хора са свързани с печалба – от една страна, чрез отнемаме на вещи от мигрантите, от друга - чрез организиране на трафик на хора от по-големи престъпни групи. 

"Работата на тези квартални бандити е да вдигнат шум – първо, като оберат някоя група, а след това, като се обадят на "Гранична полиция". Забележете, че там винаги има телевизии. Така се постига официализирането на тази група", смята Симеонов. 

"Така че тези групи легитимират наличието на бежанци на наша територия и тяхната регистрация, след което получат съответния дял от по-големите "акули". Тук не става дума за никакъв патриотизъм", допълни Сименов и призова МВР да да върши работата и да задържа хората от тези отряди. 

"Тези самозванци трябва да бъдат задържани от институциите. Полицията трябва да си върши работата със здрава ръка, а министър-прдседателят да не се изказва неподготвен, защото така само пречи на МВР да си върши работата", каза още Симеонов. 

Той коментира, че е необходимо достъпът до българска територия да се прекрати изцяло. Освен това оградата по границата трябва да бъде довършена възможно най-бързо, подчерта Симеонов.

Източник: Bulevard.bg / БНТ, "Фокус", Би Ти Ви