Не са много разликите между това, което се случва с много от бежанците, и бруталната антиутопия на Стивън Кинг

Помните ли онзи роман на Стивън Кинг - "Бягащият човек"? Ако не него, поне филма с Арнолд Шварценегер. Разбира се, филмът и книгата са доста различни, но все пак общото е на лице. Представете си "Игрите на глада", ама за възрастни и по-мрачно-реалистична антиутопия. Светът се намира на прага на анархията, цари глад и беззаконие, хората нямат пари и всеки се оправя, както може. Но забавления има. 

И както подобават на един мрачен, грозен и пропадащ свят, забавленията са също толкова упадъчни - лов на хора, но в риалити формат. Телевизията храни бедните с чуждото нещастие. Най-зрелищното шоу е "Бягащият човек" - последна надежда за всички бедни души, които имат огромна нужда от пари, в което шоу всеки зрител е и участник в преследването. Тоталната жажда за кръв е задоволена. 

Ако оцелееш сред обучените ловци, чиято цел е да те убият, или сред обикновените хора, които могат да те наръгат за собственото си развлечение, печелиш един милиард долара. Само дето досега никой не е оцелявал. Това са правилата на "Бягащият човек". 

Реално обаче не ни трябва да четем Стивън Кинг или да гледаме Арнолд Шварценегер, за да видим "Бягащият човек" в действие. За нас, жителите на възпитана и улегнала Европа (защото България въпреки всичките си странности влиза в тази елитна групичка), е удобно да забравим, че подобни игри, макар и не толкова брутално и цинично отразени, има съвсем наблизо - в Сирия, Афганистан, Ирак, Либия... местата, откъдето бежанците идват. 

И там има хора, които подобно отчаяните типове в "Бягащият човек" се впускат в опасно начинание, което може да им коства живота, но ако успеят, ще намерят себе си в онази преуспяла, цивилизована и мирна част света - Европа. 

А в един момент попадат и на ловците на хора. В случая - ловците на бежанци. Гражданските патрули, които обикалят по границата ни с Турция и ловят бежанци. След Динко от Ямбол, който стана неволно лице на подобни инициативи, сега идват и други, много по-добре екипирани и организирани ловци. И когато видях това видео, действително първата ми асоциация беше с "Бягащият човек" на Кинг.

Виж още: "Ловци" на бежанци призовават да не звъним на 112, ако видим имигранти​

Да, те не убиват хора, само бият. Да, те действат с ясното съзнание, че защитават суверенните граници на България. Да, те вярват, че правят добро така. Но реално нарушават закона. И показват едно безкрайно нечовешко лице. Лицето на онези ловци на хора в "Бягащия човек".

Това може да ни говори само, че в България имаме огромна нужда от сигурност, от спокойствие, от това да знаем, че всичко е под контрол. Когато тези неща ги няма, най-лесното решение е да търсиш враг. А най-лесният враг за намиране е този, който е различен от теб, другият, чуждият.

Но в случая забравяме, че и другият е човешко същество, което бяга от собствените си проблеми в търсене на по-добър живот - нещо, което всички искаме - за себе си и за семействата си. 

Видео: Desierto - филм за имигранти от създателите на "Гравитация"

Да, ние трябва да защитаваме границите си. За това обаче трябва да са отговорни полицията, ако правителството реши - и армията. Гражданската активност е добре дошла, но стига да е в рамките на закона. 

Иначе рискуваме да се превърнем в онова общество от "Бягащият човек" на Стивън Кинг - кръвожадна тълпа, която сама не осъзнава собствените си проблеми, но удобно се храни с насилието по телевизията. А стане ли това, надеждата за измъкване драстично намалява.