Данните от социологическото изследване Евробарометър посочват редица проблеми, които срещат фирмите у нас и в Европа

Най-големият проблем за българските компании е сложната и неефективна администрация. Той нанася повече вреда на бизнеса дори отколкото корупцията. 

Това показва социологическо проучване на "Евробарометър", извършено в периода септември–октомври 2015 г. във всички държави - членки на ЕС, пише в. "Сега". 

Според данните 80% от анкетираните собственици и управители на фирми в България намират това за най-големия проблем пред развитието на техния бизнес. Като други ключови проблеми анкетираните са изтъкнали липсата на адекватни механизми за събиране на задълженията, покровителството от страна на властимащите, както и постоянно променящото се законодателство.

Корупцията също представлява сериозен проблем, поне за 60% от анкетираните. Според Европейската комисия това е голям проблем за всички държави, носещ икономически вреди за близо 120 млрд. евро. Изследването обаче показва, че средното ниво за всички 28 държави членки е доста по-ниско - около 40%. 

Виж още: Къде в България има най-много корупция

Като цяло негативните възприятия на мениджърите в България са повече спрямо тези на колегите им в ЕС. Едно от изключенията е при преките данъчни ставки, които са доста по-ниски в България от средното за съюза ниво.

Една от големите пречки при правенето на бизнес в България се оказват обществените поръчки. Според 60% от анкетираните корупцията в страната им пречи да бъдат одобрени на търговете, докато средното за ЕС ниво е близо два пъти по-ниско. 

Изследването потвърждава обществените нагласи, че единственият начин да се развива успешен бизнес в страната е да имате близки връзки с политиците. За Европа процентът е сравнително нисък – около 44, докато в България така мислят 85% от фирмите. Още повече са мненията, които казват, че без някакви връзки в администрацията е невъзможно да развиваш бизнес.

Виж още: Над 5000 чиновници назначени без конкурс за последните три години

През последната година излязоха редица класации, в които България се определя като държава с висока корупция, недостатъчна прозрачност на публичните институции, лоша среда за правене на бизнес и ниска конкурентоспособност и др. Всичко това успява да неутрализира положителния ефект от сравнително ниското пряко данъчно облагане.

Източник: в. "Сега"