Какво не бива да допускаме по празниците, но все пак правим

Каквото и да си говорим, повечето от нас очакват след празниците да са качили килограми. Най-малкото, по Коледа масовата практика е да се видим с близки и роднини... на маса. На по хапване и пийване с възможно най-малко движения. Самата храна често е солена, мазна, пълна с холестерол и достойна да докара инфаркт.

А след цяла година работа (горе-долу) се получава едно цялостно усещане за преумора през декември. То съответно води до желание за прекарване на празниците с възможно най-минималното движение от дивана до масата, евентуално до хладилника и, неизбежно, до едното място.

Това са все грешки, които всяка година допускаме по празниците. Общо 3 са най-големите здравословни грехове, които правим около празниците.

Ето кои са те:

1. Преяждане

Масово, в огромни количества, сякаш светът ще свърши и повече никога няма да опитаме храна. Истината е, че сме толкова изкушени да опитаме по малко от всичко, че скоро се превръща в по много от всичко и в един момент завършваме грохнали на дивана с разкопчано най-горно копче на панталоните.

Вярно, баклавата и тиквеникът са истински съблазни от дявола, пратени да изкушават плътта, и ние най-редовно сме готови да се поддадем и да погълнем всичко, което се постави пред нас, но това определено не е най-правилното отношение.

От една страна, преяждането има доста драстичен ефект върху тялото ни, а от друга, самият ни организъм се пълни с какви ли не токсини, които тепърва ще причиняват вреди.

Иначе казано, може да е много вкусно, но не трябва да се прекалява.

Виж още: Петте най-здравословни зимни храни

2. Мързел и липса на движение

Споменахме вече коледния слалом - диван, маса, хладилник, тоалетна, който завършва в един момент в леглото. Липсата на движения спомага за затлъстяването, всякаква форма се губи. Всъщност се получава така, че ако забравим за физическите натоваравания, много повече натоварваме организма си.

Така че пробвайте да се размърдате малко повече. Това включва почти всичко - от кротка разходка сред природата, до бой със снежни топки с децата (ако има сняг, де). Малко упражнения сутрин няма въобще да ви навредят.

Виж още: Няколко начина за ускоряване на метаболизма

3. Загуба на режима

Друга голяма вреда за един организъм на пораснал, вече възрастен човек е загубата на дневния режим. Наистина, приятно е да спим до 12.00 на обяд, да си лягаме в 3.00, да не правим нищо по цял ден и да изоставим всички навици за това кога закусваме, кога обядваме и кога вечеряме. Изкарва ни, един вид, от сивото ежедневие. За 3-4 дни това не е проблем, но при повече - ние действително губим тренинг и след като почивката свърши и се видим принудени да се върнем на работа, осъзнаваме, че ни трябва почивка от почивката, за да влезем в крак.

Това, разбира се, не означава, че трябва да сложим строги правила кога се спи, кога се яде и кога се правят други неща. Такива графици по-скоро ни ограничават от това, което тялото ни наистина иска. Но все пак можем да се придържаме приблизително към обикновения си ритъм, няма да изгубим форма.