Той изтегля неформално депутатите си от парламентарната група на "Български демократичен център"

Подавам оставка като председател на председателския съвет на Коалиция от партии "България без цензура", която се яви на парламентарните избори и излъчи парламентарната група "Български демократичен център". Това се заявява в изявление на Николай Бареков, изпратено от пресцентъра на партия "България без цензура" до медиите.

Отвореното писмо е адресирано до съпредседателите на КП ББЦ Кънчо Филипов, Румен Йончев и Драгомир Стефанов.

Край на коалицията "България без цензура", остана само партията

"Колеги и приятели, приемете този жест като символ, тъй като КП ББЦ де юре и де факто прекрати съществуването си с успешното си представяне на парламентарните избори", се посочва в изявлението. С моето оттегляне от съпредседателския пост партия ББЦ вече не е част, дори и неформално, от каквато и да е било коалиция в настоящия момент", посочва Бареков.

"Като лидер на ПП ББЦ подкрепям народните представители, които са членове на нашата партия, да гласуват в ПГ на БДЦ". обявява Бареков, заявявайки, че поведението на ПП ББЦ е опозиционно на управляващата четворна коалиция плюс ДПС и всяка друга партия, която е отговорна за запазването на статуквото. "Следователно, това трябва да бъде линията на поведение и на нашите народни представители", допълва още той.

Приятелски поздрав към останалите

"Изразявам най-приятелски поздрав към колегите от ЛИДЕР, ЗНС, Гергьовден, Партията на жените, Радикалите и Свободните демократи и надежда че през 2015 г. ще се роди нов коалиционен формат като опозиционен блок, в който всички ние, отвратените от резултата на 25-годишното управление на един и същ политически елит, ще успеем да превъзмогнем егото и страховете си и заедно ще се представим не просто достойно, а наистина внушително на едни следващи избори", се посочва още в изявлението на Бареков.

Пресцентърът на ПП ББЦ съобщава, че днес е имало заседание на Изпълнителния съвет на партията, на което е потвърдено, че тя формално не е част от Коалиция "България без цензура".

Махат се от коалицията, но Танчев остава съпредседател

ПП ББЦ подкрепя Светлин Танчев да продължи да заема поста съпредседател на парламентарната група и да осигури нейното нормално административно съществуване в 43-тото Народно събрание. Определени са за говорители на парламентарното представителство на ББЦ председателят Николай Бареков и шестимата депутати, начело със Светлин Танчев.

Депутатите на партията ще останат формална част от ПГ на БДЦ, но ще гласуват по съвест. "ПП ББЦ е в опозиция, както на днешното управление, така и на "трите партии на статуквото ГЕРБ, ДПС и БСП", се посочва в съобщението. Изпълнителният съвет на ББЦ е дал правото на Николай Бареков да започне разговори с всички желаещи партии за създаването на опозиционен блок, който да се яви на следващите извънредни парламентарни избори и на бъдещите избори за местна власт.