Китайски хирург успява да направи трансплантация на глава на над 1000 мишки, а сега обмисля да го направи и с шимпанзета

Китайският хирург Сяопин Рен е пионер в областта на трансплантациите. Неговата основна цел е да направи ултимативната операция - трансплантация на глава.

От 2013 г. насам той прави опити с гризачи, като до днес е оперирал над 1000 мишки. Някои от тях са живяли до 10 дни след сложната интервенция, което в действителност е впечатляващо постижение, пише "Уолстрийт джърнъл".

Голямата цел 

Целта му е постепенно да стигне до най-голямата цел в трансплантациите - присаждане на човешка глава. Такава процедура все още е невъзможна заради невероятната сложност, причинена от огромното количество нервни връзки, които трябва да бъдат свързани. Все пак ако някой ден това бъде постигнато, интервенцията може да спаси изключително много хора - както тези с тежки наранявания, така и онези с ужасяващи дегенеративни заболявания.

Пред "Уолстрийт джърнъл" той разказва, че следващата стъпка пред него е трансплантация на глава на маймуна. Д-р Рен се надява да създаде "първия примат с трансплантирана глава, който да може да живее и диша самостоятелно". Поне за малко в началото.

Доктор "Франкенщайн"

Учените от западния свят обаче не възприемат особено добре идеите на д-р Рен, като дори го наричат "д-р Франкенщайн" по знаменития роман на Мери Шели. Въпреки че той все още е далеч от успеха, вече има сериозни обсъждания относно това дали е етична подобна операция като цяло. По тази причина докторът напуска и Университета Синсинати, където преподава допреди две години.

Въпреки това, вече има и човек доброволец за трансплантацията на глава - 30-годишният компютърен специалист Валери Спиридонов от Русия, който страда от рядко генетично заболяване, оставило го с почти нефункционално тяло.

Според повечето неврохирурзи, все още медицината е твърде далеч от технологията за свързване на гръбначния стълб напълно. Но много хора по света се надяват на подобен успех - защото за тях това е шанс за живот.

Източник: "Уолстрийт джърнъл"