Първият български лекоатлет, който се класира за финал в олимпийския турнир

Тихомир Иванов се калсира за финала в скока на височина при олимпийския си дебют в леката атлетика. Той изравни личния си рекорд - 2,29 м, за да намери място сред най-добрите, които ще си оспорват медалите.

Възпитаникът на Георги Гетов направи силна квалификация и се справи от първи опит с височина 2,17 м, 2,22 м, 2,26 м и 2,29 м. До качване на летвата на квалификационната норма (2,31 м_ не се стигна, тъй като финалът се оформи още на 2,29 м.

Българинът раздели първата позиция в квалификацията с още трима състезатели, които скочиха от раз всички височини - големите звезди Мутаз Есса Баршим (Катар), Богдан Бондаренко (Украйна) и Дерек Друин (Канада).

Видео: 20 г. от титлата на Стефка Костадинова от игрите в Атланта

Финалът в скока на височина при мъжете е на 17 август в 2,30 ч. българско време.

22-годишният републикански шампион е роден в Плевен, учи в Националната спортна академия (НСА) и тренира в клуб клуб "Свилоза" (Свищов).

Състезателната му кариера започва през 2008 г., а най-големите му успехи досега са финалите на европейското първенство на закрито през 2014 г. и европейското за младежи до 23 г.

Видео: Първият български герой в Рио

Междувременно Ивет Лалова-Колио се отказа да бяга във финала на 100 м заради разтежение, за да съхрани силите си за своята коронна дисциплина - 200 м, където се класира първа в своята серия и вдругиден, рано сутринта българско време, е на полуфинал.

Българското участие в 10-ия ден на игрите в Рио започна с квалификациите на троен скок за Георги Цонов и Румен Димитров. В 18,15 ч. е осминафиналният двубой на Даниел Асенов в боксовата категория "муха" (до 52 кг), а в 23,30 ч. Линда Зечири играе осминафинал в бадминтона, след като се наложи над поставената под номер 11 Кърсти Гилмор (Великобритания) с 12:21, 21:17, 21:16 след мач, продължил малко повече от час.

Виж още: Коментарите след положителната допинг проба на Силвия Дънекова

Източник: БОК