Няколко любопитни факта за популярната игра, в чиято компания сме прекарали доста време

Руснакът Алексей Пажитнов, компютърен програмист в московската Академия на науките, създава тетриса през юни 1984-та, вдъхновен от любимата си настолна игра пентамино.

Неговата версия разполага със седем вида "строителни" блокчета, съставени от по четири квадрата. Името идва от "тетра" (гръцката дума за "четири") и тенис - любимия му спорт.

Алексей Пажитнов и (горе вляво) стопкадър от оригиналната игра "Тетрис Електроника 60"

Мелодията в първата игра на тетрис, пусната за конзолата "Нинтендо Game Boy", е инструментален вариант на руския романс "Коробейники".

Известен още под заглавие "Коро́бушка", той се смята за фолклорна творба, но стиховете са на поета Некрасов, а музиката е по мотиви от унгарски чардаш. Вижте как го пее Филип Киркоров в музикалното риалити "Фантомът от операта".

По-рано тази година беше подобрен рекордът, поставен през 1995 г. от холандски студенти в техническия университет в Делфт, осветили 15 етажа от фасадата на факултета по електроинженерство.

По случай кръглата годишнина най-голямата игра на тетрис се състоя върху северната и южната стена на 29-етажна сграда от университетския комплекс Дрексъл във Филаделфия, САЩ.

Огромен "Тетрис" върху терена на стадиона бе част от церемонията по закриването на зимните параолимпийски игри в Сочи 2014.

Играта на тетрис е използвана в над 30 научни изследвания.

Виж още: Защо "Тетрис" е полезен за здравето

Документалният филм на реж. Адам Корнелиус Ecstasy of Order: The Tetris Masters (2012) проследява подготовката на няколко водещи състезатели за световното първенство по тетрис през 2010 г. 

Приятелството на Пажитнов с гейм дизайнера Хенк Роджърс, сега управляващ директор на съвместната им фирма The Tetris Company, води до разпространението на тетриса извън пределите на Съветския съюз и го превръща в една от най-популярните електронни игри - и първата, играна в Космоса.

Виж още: Кубчето на Рубик празнува рожден ден

Това лято производителите на видеоигри "Юбисофт" и "Електроник артс" пускат юбилейни издания - Tetris Ultimate за "Плейстейшън 4" и Xbox One, както и ретро вариант на Tetris Blitz за iOS и Android, в стила на оригиналната игра за "Гейм бой" от 1989 г.

А ето я и видеочеститката за 30-ия рожден ден на "Тетрис":