Ако илюзията ни действа, нямаме от какво да се притесняваме

Шизофренията засяга около 0,5% от хората по света. Заболяването се изразява нарушение на мисловните процеси и емоционалните реакции, често придружени от халюцинации. 

Някои от симптомите са бълнуване, халюцинации, нервно-психична възбуда и др. До голяма степен обаче те могат да останат незабелязани или неглижирани дълго време. Едно от решенията, които могат да ни покажат възможна или вече съществуваща шизофрения са оптичните илюзии.

Те изкривяват реалността и ни карат да виждаме несъществуващи образи. Една оптична измамае, позната като "кухата маска", не представлява никакво предизвикателство за страдащите от шизофрения, пише Independent, позовавайки се на ново изследване. 

Виж още: Пушенето може да повиши риска от психични заболявания​

Кухата маска е илюзия, която психично здравите хора възприемат като изпъкнало лице, докато шизофрениците го виждат като вдлъбнато изображение, каквото реално е то.

Средностатистическият мозък възприема света като комбинация от два вида обработка - това, което виждаме, и това, което очакваме в зависимост от личните си преживявания.

Когато здрав човек погледне изображението, връзката между това, което очакваме да видим, и визуалните зони на мозъка, отговарящи за възприятието на образа, се засилват. Силата на връзката е толкова голяма, че кара човек да приема илюзията, дори той да осъзнава нейната същност. Шизофрениците, които са предразположени към халюцинации и заблуди, нямат подобна връзка и виждат образа какъвто е реално.

Без значение дали едно изображение изглежда сякаш се движи, уголемява или променя своя цвят, учените продължават да използват зрителните илюзии като начин за опознаване функциите на мозъка.  

Виж още: 10 любопитни факта за левичарите​

Авторите на проучването, Данай Дима от Хановерския медицински университет и Джонатън Ройсър от University College London, подлагат 16 здрави субекта и 13 пациента с шизофрения на тест с fMRI машина, която измерва мозъчната им дейност при вида на това изображение.

"Нашата мозъчна дейност относително пази спомени, например стандартни модели. Всички модели в нашата глава имат лице, което изпъква. Затова когато видим лице, разбира се, че то е изпъкнало, а не вдлъбнато", каза Данай.

Източник: "Индипендънт"