Микробус се вряза в тълпата по оживения пешеходен булевард "Ла Рамбла" и прегази над 100 души; часове по-късно испанската полиция осуети подобен атентат в друг каталунски град, Камбрилс, където бяха ликвидирани петима терористи

Испанската провинция Каталуния стана обект на два терористични атентата на 17 август.

Микробус се вряза в четвъртък привечер в тълпата по централния пешеходен булевард "Ла Рамбла" в Барселона, а сходен инцидент часове по-късно в друг крайбрежен град, Камбрилс, доведе до ликвидирането на петима терористи.

Загиналите на "Ла Рамбла" в Барселона са поне 13 души, а броят на ранените, които са в болница, надхвърли 100, като най-малко 15 са в критично състояние.

Пострадали и жертви са граждани на 34 държави: Франция, Германия, Испания, Холандия, Аржентина, Венецуела, Белгия, Австралия, Унгария, Перу, Румъния, Ирландия, Гърция, Куба, Македония, Китай, Италия, Алжир, Австрия, Мароко, Канада, Колумбия, Еквадор, Египет, САЩ, Великобритания, Тайван, Хондурас, Кувейт, Мавритания, Пакистан, Перу, Доминиканската република, Турция.

Виж още: Барселона - гнездо на терористи?

Белият микробус навлязъл в пешеходната зона по "Ла Рамбла" откъм площад "Каталуния" и започнал да гази на зиг-заг в продължение на няколкостотин метра до площад "Бокерия" в посока паметника на Христофор Колумб, докато стотиците посетители на популярния туристически район търсели прикритие в кафенетата и магазините.

Шофьорът спрял при мозайката на Жоан Миро върху паважа и побягнал пеш. В изоставеното превозно средство е открит испански паспорт на мъж от марокански произход - Дрис Укабир, който заяви пред властите, че документът е бил откраднат.

Заподозреният за нападението Дрис Укабир се предаде доброволно, щом видя снимката си - и обясни, че документите му за самоличност са били откраднати. С тях са наети превозните средства, използвани от атентаторите. Мъжът набеди своя малък брат Муса, който се издирва

Испанският премиер Мариано Рахой беше категоричен, че става дума за терористичен заговор на джихадисти. От Ислямска държава обявиха атентаторите за свои бойци, които откликнали на призива да се извършват атаки срещу държавите от антитерористичната коалиция.

Четирима са задържани във връзка с инцидента, сред тях мароканец и жител на северноафриканския анклав Мелиля, но властите уточниха, че не те са шофирали буса убиец. В град Вик, недалеч от Барселона, междувременно бе намерен втори микробус, подготвен за бягство.

Съобщенията, че в турския ресторант Rey de Istanbul са нахлули двама въоръжени мъже, сред които вероятно и атентаторът, и се барикадирали вътре със заложници, бяха опровергани. Инцидентите обаче продължиха и вечерта, когато в покрайнините на Барселона мъж рани с автомобила си двама полицаи на контролно-пропускателен пункт и загина при престрелка със силите на реда.

Видео: Да разгледаме Барселона за две минути

По-късно в Камбрилс, южно от Барселона, петима въоръжени мъже, носещи бутафорни колани с експлозиви, бяха ликвидирани, след като прегазиха няколко души, а единият от тях се нахвърли върху минувачите и с нож. Автомобилът се преобърнал, което попречило на нападателите да наранят повече хора.

Пострадали са полицай и шестима цивилни граждани. Жена беше в тежко състояние и по-късно почина от травмите си, с което броят на жертвите от атентатите достигна 14.

Властите вече свързват с тези инциденти с експлозията на газ в Алканар, на 200 км от Барселона, предишния ден. Според разследващите къщата, която беше сравнена със земята, служела като "фабрика за бомби" и вътре били подготвяни взривни устройства. При инцидента там загина човек, а седем други бяха ранени.

Каталунските власти обявиха тридневен траур. В Барселона отмениха и фестивала Фиеста де Грасия, който трябваше да продължи цялата седмица, като призоваха жителите и гостите на града да не посещават планирани развлекателни прояви.

От Министерството на външните работи (МВнР) у нас препоръчаха настоятелно на всички български граждани, които се намират в града, да избягват района на площад "Каталуня" и бул. "Лас Рамблас", да следят местните медии за актуална информация по случая, да следват стриктно инструкциите на органите на реда, да избягват места с големи струпвания на хора, както и да пътуване с градския транспорт и метрото в Барселона до изясняване и успокояване на ситуацията.

Нападателят на футболния клуб "Барселона" Лионел Меси изказа съболезнования и декларира подкрепа за семействата и приятелите на пострадалите в "ужасното нападение срещу любимата ни Барселона". Аржентинецът, който има близо 90 млн. последователи във "Фейсбук", заклейми проявите на насилие и увери:" Няма да се предаваме - защото ние, които искаме да живеем в мирен свят без омраза, където уважението и толерантността са в основата на нашето съжителство, сме преобладаващото мнозинство."

Случилото се в Барселона не е първият мащабен атентат в Испания - в столицата Мадрид при серия експлозии, засегнали няколко влака на 11 март 2004 г., в пиковите сутрешни часове, загинаха близо 200 души, а десетократно повече бяха ранени. Сред жертвите имаше и четирима българи.

Инцидентите с прегазени хора започнаха в Ница на 14 юли 2016 г. и продължиха с подобно терористично нападение на коледен базар в Берлин и серия сходни атаки в Лондон, където в началото на юни т.г. микробус помете пешеходци по Лондонския мост, в района на пазара "Бъроу маркет".

Източник: Би Би Си, "Скай нюз"