Китайска фирма пуска гъвкав смартфон

Млада китайска компания твърди, че е готова да пусне в продажба първия огъващ се смартфон. "Мокси груп" е базирана в Чунцин, четвъртия по големина град в страната и планира до края на годината да произведе 100 хил. екземпляра от иновативния продукт.

Моксифонът, който може да обхване китката ви като гривна и след това да възстанови формата си, ще струва около 5000 юана (680 евро). Според британския в. "Индипендънт" в конструкцията му е използван футуристичния материал графен, разработен във Великобритания, който е лек, тънък и притежава висока проводимост.

Подобни опити за огъващи се смартфони са били правени и преди, но предимно в университетски лаборатории или като концептуален дизайн от гигантите в потребителската електроника като "Самсунг". Телефонът на "Мокси" ще бъде първият подобен за масова употреба, засега само на вътрешния пазар.

Видео: Кой се огъва повече - iPhone 6 Plus или Galaxy Note 3?

Разбира се, моделът има известни недостатъци - например в първите версии екранът ще е черно-бял, тъй като е по-лесен за производство и по-икономичен от гледна точка на зареждането, обяснява изданието.

Дисплеят e-ink е същият като в електронните четци от типа на "Амазон Киндъл", които не се справят много добре с възпроизвеждането на видео. Освен това, въпреки високата цена, "моксифонът" няма да притежава функционалности, които се срещат и при най-евтините смартфони.

Пред "Блумбърг" от ръководството на компанията уверяват, че цветните дисплеи и предлагането на външния пазар тепърва предстоят.

Продажбите на смартфони спадат и всяка технологична фирма се опитва да направи нещо различно, с което да обогати асортимента, отбелязва още "Индипендънт", като допълва, че точно това може да се окаже правилната посока.

Източник: в. "Индипендънт"