Ричард Чембърлейн, който навършва 80 на 31 март, се завръща в БГ ефира с класиката "Птиците умират сами"

Сериалът, спечелил шест награди "Еми" и четири "Златни глобуса", е екранизация по едноименния бестселър от австралийската писателка Колийн Маккълоу, разплакала и българските тв зрители.

Сега 10-те серии на романтичната драма се завъртат по Нова телевизия, всяка събота и неделя в 12 ч. от 19 януари.

"Птиците умират сами" проследява историята на семейство Клиъри и невъзможната любов между дъщеря им Меги и католическия свещеник Ралф де Брикасар. Началото е през 20-те години на ХХ век, когато Клиъри заминават за Австралия, за да поемат грижите за фермата на богатата си леля Мери Карсън, а действието се разгръща чак до средата на столетието.

Макар сериалът да е ситуиран в Австралия, снимките текат изцяло на територията на САЩ, като част от сцените са заснети в южната част на Калифорния и на най-стария от Хавайските острови, Кауай.

С ролята на отец Ралф актьорът Ричард Чембърлейн, определян като "краля на телевизионните минисериали", печели третия си "Златен глобус". Предишните му отличия са за друга популярна у нас екранизация - по "Шогун" от Джеймс Клавел (1980 г.), и като заглавния герой в серийната медицинска драма "Д-р Килдеър", излъчвана в продължение на пет сезона по Ен Би Си (1960-66 г.).

Роден през 1934 г., в продължение на десетилетия Ричард Чембърлейн крие истинската си сексуална ориентация. Макар медиите да го разкриват още в края на 80-те, той самият признава своята хомосексуалност едва през 2003-та, в мемоарите си Shattered Love. По-късно той обяснява, че "да излезе на светло" по онова време би означавало да съсипе кариерата си на секссимвол.

От десетилетия той живее на хавайския остров Оаху заедно с партньора си Мартин Рабет. Двамата дори са играли братя в "Алън Куотърмейн и изгубеният Град на златото" (1986), една от екранизациите по приключенските романи на Хенри Райдър Хагард, с Чембърлейн в главната роля.

Фотогалерия: Гей звезди от малкия екран

Изпълнителката на Меги в "Птиците умират сами" също съжителства с колега. На снимачната площадка актрисата среща своята половинка Брайън Браун (в ролята на Люк О'Нийл), единствения актьор от австралийски произход сред главните действащи лица.

Днес двамата продължават кариерата си в родната му Австралия, където тя продължава да се изявява като актриса, сценарист и режисьор. Противно на сюжета в сериала, където бракът им не трае дълго, в истинския живот Рейчъл Уорд и Брайън Браун са щастливо женени и имат три деца.

По случай 30-годишнината на поредицата през 2003-та е направен документалeн филм за създаването й.