Очаква се това да стане до края на годината

Интернет все още се регулира от САЩ. Световният интернет регулатор ICANN, който отговаря за регистрацията на имена и домейни, обаче е в процес на отделяне от контрола на американското правителство, като се очаква до края на годината да стане независим регулаторен орган, съобщи неговият ръководител, цитиран от АФП.

Според президента на Корпорацията за имена и адреси – ICANN Фади Шехаде заяви, че позицията на компанията е много стабилна и изрази увереност, че тя може да върши работата си без да е под контрола на САЩ. Според него обаче това е въпрос вече не на години, а на месеци.

През март тази година американското правителство обяви, че е склонно да не подновява договора с ICANN, който изтича след 11 месеца. Това ще стане в случай, че бъде сформиран нов контролен механизъм, който ще представлява интересите на всички и ще е в състояние да поддържа доверието в структурата за управление на интернет и нейната стабилност.

Предложение за закон в този смисъл трябва да бъде предадено на министерството на търговията в началото на следващата година.

"Ако американското правителство е удовлетворени, то няма да поднови договора", допълни Шехаде.