Според Българския съюз за директна демокрация пък идеята е не просто възможна, но и приложима в България

С огромно мнозинство швейцарците отхвърлиха предложението за въвеждане на гарантиран месечен доход за всички граждани. Това стана на референдум по темата, в който се питаше дали в Швейцария всеки гражданин да получава месечно по 2500 франка, независимо дали работи, или не.

Против предложението се обявиха 77% от гласували, с което то се отхвърля. 

Референдумът беше организиран, след като сдружение от граждани събра необходимите 100 хиляди подписа в рамките на 18 месеца. Според тях богатите държави като Швейцария произвеждат много повече, отколкото се нуждаят и основният доход щял да разпредели благата много по-справедливо.

Противниците на предложението твърдят, че даването на значителна сума ще струва много скъпо на държавата и ще направи хората мързеливи.

Възможен ли е безусловен базов доход у нас

По темата у нас дискутираха Лилия Делирадева от Българския съюз за директна демокрация и бившият социален министър Иван Нейков в сутрешния блок на Нова телевизия. 

Според Делирадева швейцарците са отхвърлили идеята заради зле проведена разяснителна кампания. Част от заблудата, поради която беше взето това решение е, че парите от работещите ще се вземат, за да се дадат на неработещите, заяви тя и коментира, че хората са мислили, че ще бъдат увеличени данъците на работещите, за да бъдат дадени пари на бедните, а това не е така.

Парите ще дойдат от Брутния вътрешен продукт, който е наличен във всяка една държава, включително и в България, заяви Делирадева. Така според изчисленията на Българския съюз за директна демокрация у нас е възможно да бъде въведен безусловен базов доход от 500 лв. за възрастен и 250 лв. за дете под 18 години. 

Виж още: Могат ли роботите да ви откраднат работата?

Според бившия социален министър Иван Нейков това е една много красива илюзия, много чуваема в едно бедно общество.

"Такъв безплатен доход в България има от десетилетия – има безплатно образование, безплатна система за социално подпомагане, безплатна бърза помощ. Всичко това са услуги, дейности, които хората получават", заяви Нейков. Според него, ако един ден се решава такъв въпрос в България, трябва да решим дали всички тези услуги ще са платени и ще получаваме просто една сума и толкова. 

"Източникът на такива пари са данъците. Тези пари идват от бюджета на държавата, а за да влезнат в бюджета е през данъци", заяви Нейков и добави, че нашата данъчна система не позволява отделянето на ресурс, по-голям от сегашния за социално подпомагане, грижи, услуги. 

Източник: Нова телевизия