Професорът от Кеймбридж Питър Уодхеймс предупреждава за опасната скорост, с която ледовете на Северния полюс се топят

За пръв път от 100 хил. години насам има опасност Арктика да остане без ледената си покривка. За това предупреждава професорът от Кеймбридж Питър Уодхеймс.

Той прогнозира сроковете, в рамките на които Арктика за първи път от 100 000 години ще остане без лед. Ученият смята, че Арктика ще изгуби ледената си покривка през тази или следващата година, пише британският в. "Индипендънт". 

Изводите си той основава на настоящите темпове на топене на ледената покривка в северното полукълбо. Уодхеймс използва данни от сателитните снимки на Националния център на САЩ за снега и леда на Северния полюс. 

Те показват, че към 1 юни тази година максималната площ на ледената покривка на Арктика е 11,1 млн. квадратни километра, спрямо 12,7 млн. квадратни километра преди 30 години. Разликата от повече от 1,5 млн. квадратни километра се равнява на около шест площта на Великобритния. 

Виж още: Как би изглеждал светът, ако всичкият лед на Земята се разтопи

Според проф. Уодхеймс рекордно ниският показател от 3,4 млн. кв. км ледена покрива до края на лятото или до началото на есента може да бъде подобрен и да достигне едва милион квадратни километра или дори нула кв. км.

По негови думи дори да не се случи това, ще има нови рекорди по отношение големината на ледената покривка. 

Източник: "Индипендънт"