Белият щъркел е една от най-любимите и познати на всички птици. В популярните представи ежегодното му отлитане на юг се свързва с посещението на светите места. Вярва се, че къщата, където птицата избере да свие гнездото си, ще бъде благословена и щастлива

Със затоплянето на времето и настъпването на пролетта, у нас вече пристигнаха първите бели щъркели. Още в началото на март те бяха наблюдавани в Южна България, а към днешна дата има данни и за наблюдения в Северна България, посочват от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Най-интензивният прелет на щъркели е от средата до края на март, когато очакваме хиляди птици да преминат през нашата страна, обяснява Свилен Чешмеджиев от дружеството.

По думите му всяка година над България прелитат над 250 хил. щъркела,

което е 75% от цялата европейска популация на вида

И през 2015 г. продължава VII Международно преброяване на белия щъркел. В България то се координира от БДЗП.

Преброяването на цялата световна популация на този емблематичен вид е една от най-големите природозащитни кампании в света, включващ хиляди доброволци и експерти. То се прави веднъж на всеки 10 години в над 40 страни в Европа и Африка.

Щъркелът, който живее близо до хората, е индикатор за качеството на средата, която обитаваме и ние - 

чистота на водите и земеделските земи, наличие на стари дървета и др.

През миналата година над 250 доброволци, граждани и служители на БДЗП се включиха в инициативата, като успяха да преброят общо 1932 щъркелови гнезда от 45 общини в областите Русе, Велико Търново, Враца, Бургас, Варна, Хасково, Ямбол, Сливен, Пловдив, София, Благоевград, Монтана и Кюстендил. 

Броят на успешно отгледаните малки беше 3923 през лятото на 2014 г. От БДЗП се надяват през тази година кампанията по преброяването да е още по-мащабна и да включи още повече граждани и доброволци.

За включилите се от дружеството са приготвили редица изненади

Инициативата е отворена за широко участие – от децата до най-възрастните. По време на голямата международна кампания БДЗП ще използва модела "Наука за гражданите" (Citizens Science), при който обикновените хора се включват в големи научни проучвания и събират и споделят данни на терен.

Можете да следете предстоящите дейности на сайта Shturkel.bg.

Източник: БДЗП