Животът от понеделник до петък в името на уикенда не просто изтощава, той вреди

В днешния напрегнат свят постоянната умора е нещо все по-често срещано. Светът ни е забързан, спим недостатъчно, а дори да успеем да си отспим, пак се чувстваме отвратително. И това е постоянно. Животът от понеделник до петък в името на уикенда не просто изтощава, той вреди.

Ето шест съвета как да се борим с постоянната умора:

Закусвайте всяка сутрин
Храната е горивото на човешкото тяло. Когато спим, ние продължаваме да консумираме енергия и сутрин трябва просто да презаредим. Дори да не чувстваме глад, нашето тяло пак трябва да приеме някаква храна. В противен случай то ще започне да се изтощава по-бързо.

Пийте повече вода
Дори минимално отклонение от 2% от нормалните нива води до дехидратация и влияе отрицателно на жизнените ви показатели. Дехидратацията прави кръвта ни по-гъста, от което кръвното ни налягане пада. Това принуждава сърцето да изпомпва по-неефективно и намалява скоростта, с която кислородът и хранителните вещества достигат до вашите мускули и органи. Дневно човек трябва да поема поне 1,5 л. течности, като колкото по-голям (като размери) е един човек, толкова повече течности се препоръчва да поема.

Виж още: Четири вреди от работата пред компютър

Забравете за алкохола късно вечер
На всеки се случва да излезе, да разпусне парата и да избухне подобаващо, прекалявайки във всички отношения с употребата на алкохол. В случая не говорим за това. Това, което трябва да спрете е пиенето на алкохол вечер след работа. Тези 1-2 питиета, които си мислим, че ни отпускат, всъщност влияят зле на качеството на съня ни. Усвояването на алкохола от организма ни е трудно и това води до неспокоен сън. Както като малки са ни казвали да не ядем преди лягане, защото стомахът се натоварва. Тук положението е малко по-сложно. Затова и лекарите съветват да не пием нищо алкохолно, поне три часа преди лягане.

Консумирайте повече желязо
Това не означава да нагризете всички железни предмети в близост. Желязото в кръвта спомага до клетките да достига повече кислород и те да работят по-нормално. При по-малко желязо се чувстваме отпаднали, раздразнителни и трудно се съсредоточаваме. В такъв случай трябва да консумираме храни, богати на желязо. Такива са яйцата, лаврака, боба, граха, черния дроб, мидите, лещата, бадеми, орехи, фъстъци, натурален шоколад, сушени сливи и сушени кайсии, тиквени семки, телешко месо, тофу или коприва. Необходимата дневна доза е около 10-12 милиграма за нормален, здрав човек.

Виж още: Подаръци за ума

Не се претоварвайте на работа
Трудно е за постигане, но определено помага. Проверяването на работния мейл преди лягане, работата през уикенда, стоенето до късно в офиса, това са все неща, които в повечето случаи могат да бъдат избегнати. Претоварването създава нужда от повече почивка. А с повече престой на работното място, няма как да повишите ефективността си и колкото по-уморени сте, толкова повече ефективността ви на работа ще спада.

Виж още: Смартфоните съсипват съня ни

Избягвайте вечер да стоите пред екран на компютър, таблет или смартфон
Знаем, че това, което ви казваме е почти невъзможно, но все пак опитайте. Синята светлина, която се излъчва от екрана на телефона, таблета или лаптопа сигнализира в ума, че е време за бодърстване. Причината е възприемането на синята светлина на клетки в зеницата ни, които определят кога е ден и кога нощ по наличието на синя и червена светлина. Синята означава активни действия и ден, а червената е за почивка. Ако не можете да се откъснете вечер от персоналния си достъп до интернет, то поне помислете за приложения, които контролират излъчването на синя светлина от екрана на мобилното ви устройство или монитора на компютъра.