Наричан още приживе "светеца от Байлово", най-щедрият дарител на храм-паметника "Св. Александър Невски" си отиде на 103-годишна възраст

Обичаният от всички Дядо Добри, наричан приживе "светеца от Байлово", почина на 103-годишна възраст, съобщиха от Кремиковския манастир, където той беше избрал да прекара последните месеци от живота си - в строг пост, скромна килия и смирена молитва.

Най-щедрият дарител на храм-паметника "Св. Александър Невски" дълги години беше "живата касичка на църквата", а през 2009 г. дари близо 40 хил. лв. на патриаршеската катедрала.

Тленните останки на Дядо Добри са изложени за поклонение в църквата "Св.св. Кирил и Методий" в родното му село Байлово още от вечерта на 13 февруари, като храмът остава отворен цяла нощ. На следващия ден е упокойната литургия, а поклонението продължава през целия ден. Погребението е на 15 февруари.

Отец Серафим, който служи там, познава дядо Добри отдавна. Казва пред Би Ти Ви, че старецът е бил искрено вярващ човек: "Дядо Добри ни учеше, че църквата не е просто сграда, тя не е един паметник на културата, а е този кораб, който може да преведе всеки човек през бурното житейско море и да го отведе до царството Божие. Всъщност затова го правеше."

Добре Димитров Добрев е роден на 20 юли 1914 г. в софийското село Байлово, откъдето е и писателят Елин Пелин. Баща му загива в Първата световна война и майка му отглежда децата си сама. Детството и ученическите си години той не помни. Решава да се ожени през 1940 г. При една от бомбардировките над София снаряд пада в близост до него и почти го лишава от слух. С жена си има четири деца, две от които надживява.

Видео: "Тихият ангел" - филм за дядо Добри

През годините се отделя от материалните аспекти на живота и се посвещава изцяло на духовното. Около 2000 г. решава да дари всичките си имоти на църквата. Някъде оттогава датира и неговата мисия да събира средства за реставриране на християнски църкви и храмове в цяла България.

Почти всеки ден пътува до София и пред вратите на храм-паметника "Свети Александър Невски" или църквата "Свети Седмочисленици" събира в пластмасова чаша пари, които след това дарява до стотинка.

"Нещо е сънувал, все казва: "Господ дойде при мен и ми каза да бъда вярващ и да помагам". Всичкото, което е направено, всичко от него е заплащано. Той живее бедно и много скромно", разказа преди време пред Би Ти Ви племенницата му Елена.

Всеки ден той ни даваше пример, че дори да нямаш нищо, можеш да бъдеш щедър, а щастието се крие в това да помагаш на хората, припомнят от БНТ, които през 2014 г. го удостоиха с първата награда "Достойните българи".

"Господари на ефира" пък му връчиха статуетката "Бяла лястовица", давана на личности, които имат значими постижения или са дали добър пример в обществото и ежедневието ни.

Виж още: Дядо Добри вдъхнови световноизвестен рапър

За добрините, лишенията и странностите на Дядо Добри - "за когото всички сме чували, но сякаш остава вечна загадка", - разказва в репортаж от Байлово и предаването на БНТ "Отблизо с Мира Добрева".