В края на мандата на Ирина Бокова като генерален директор двете държави обявиха, че се оттеглят от организацията на ООН за образование, наука и култура. Каква беше нейната реакция?

САЩ обявиха, че се оттеглят от ЮНЕСКО, като обвиниха организацията на ООН за образование, наука и култура в антиизраелски действия. От Държавния департамент уточняват, че планират да "останат ангажирани", но като наблюдател.

Говорителката на американския Държавен департамент Хедър Науърт коментира, че това решение не е било лесно, но отразява опасенията на Вашингтон относно просрочените вноски на страната (вече над половин милиард долара), нуждата организацията да се реформира из основи и продължаващите й антиизраелски пристрастия.

Часове по-късно подобно решение анонсира и израелският премиер Бенямин Нетаняху, който приветства "смелото и морално решение на САЩ". От канцеларията му разпространиха изявление, в което се казва, че ЮНЕСКО "се е превърнала в театър на абсурда... и вместо да съхранява историята, я изкривява", съобщи "Скай нюз".

Още миналия месец той заяви пред Общото събрание на ООН, че ЮНЕСКО "фалшифицира историята" заради решението на организацията да удостои Хеброн и два храма там със статут на "застрашени обекти на палестинското световно наследство" - въпреки че са свети места както за мюсюлманите, така и за евреите.

Гробницата на патриарсите (от Библията) в Хеброн е и Джамията на Ибрахим (мюсюлманското име на Авраам). Снимка: Djampa / Уикипедия

Това не е първият случай, когато САЩ напускат ЮНЕСКО. Президентът Роналд Рейгън извади страната си от организацията през 1984 г., а Джордж У.Буш отново я присъедини през 2002 г., припомня агенция "Фокус".

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова изрази дълбоко съжаление и отбеляза, че сътрудничеството с Вашингтон се е основавало на общи ценности, информира БНР. САЩ имат значение за ЮНЕСКО и ЮНЕСКО има значение за САЩ, коментира тя.

По думите й съвместната работа на САЩ и ЮНЕСКО днес има значение повече от когато и да било, защото "възходът на насилието, екстремизма и тероризма изисква нови дългосрочни решения за мира и сигурността" - и подновени инвестиции в образованието и диалога между културите с цел предотвратяване изблиците на омраза.

В изявлението си сега Бокова отстоява репутацията на ЮНЕСКО, като напомни усилията в подкрепа на образователно съдържание за Холокоста и обучението на учителите за борба с антисемитизма. Тя заявява също:

Смятам, че работата на ЮНЕСКО за напредък в грамотността и качественото образование се споделя от американския народ.

Смятам, че действията на ЮНЕСКО за използване на нови технологии за подобряване на учебния процес се споделят от американския народ.

Смятам, че действията на ЮНЕСКО за засилване на научното сътрудничество и устойчивостта на океана се споделят от американския народ.

Смятам, че действията на ЮНЕСКО за насърчаване свободата на изразяване и защита безопасността на журналистите, се споделят от американския народ.

Смятам, че действията на ЮНЕСКО за овластяване на момичетата и жените като създатели на промени, като миротворци, се споделят от американския народ.

Смятам, че действията на ЮНЕСКО за подпомагане на общества, изправени пред извънредни ситуации, бедствия и конфликти, се споделят от американския народ.

САЩ отказаха да финансират ЮНЕСКО още през 2011 г., след като в редиците на организацията беше приета Палестина. Като резултат ЮНЕСКО се лиши от над 20% от финансирането си.

Освен от спорния вот за членството на Палестина, двата мандата на Бокова като директор бяха белязани от проблеми с финансирането и поредица резолюции, които се приемат за антиизраелски, отбелязва още "Скай нюз".

Според британската телевизия гласуването от 2011 г. се възприема от мнозина като доказателство за дълготрайна, вкоренена антиизраелска предубеденост в средите на ООН, където арабските държави и техните поддръжници надминават по численост надхвърлят Израел и неговите съюзници.

Същевременно от външното министерство на Русия изказаха съжаление за решението на САЩ, но добавиха, че организацията е станала прекалено политизирана.

От музея "Метрополитън" в Ню Йорк, който за трета поредна година оглавява класацията за най-добрите музеи по света, също излязоха с декларация, където се казва:

"Една от най-важните ни отговорности като музейни лидери е да защитаваме културното наследство и да насърчаваме международното образование.

Повече от половин век "Мет" и безбройни други музеи успешно си партнират с ЮНЕСКО - организация, спечелила уважението на народите и общностите по света, защото обединява куратори, консерватори и редица други учени да образоват, запазват, защитават и подкрепят интелектуалните и артистичните традиции на нашето общо културно наследство.

Решението на президента Тръмп да се оттегли от ЮНЕСКО подкопава историческата роля на САЩ като лидер в това усилие и отслабва позицията ни като влиятелен защитник на културното наследство и неговото опазване.

Въпреки че ЮНЕСКО е несъвършена организация, тя е важен лидер и постоянен партньор в тази работа, която е от огромно значение.

"Метрополитън" остава ангажиран с ЮНЕСКО и колегите ни от цял свят, които споделят тази важна цел."

Източник: БНР, агенция "Фокус", "Скай нюз"