Първата седмица на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс обещава увлекателен и атрактивен подход, движенческа лексика, звукови пейзажи, дело на емблематични групи и музиканти, и невероятен светлинен дизайн

На 9 октомври в Пловдив започва деветото издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс One Dance Week, който за поредна година ще се превърне в портал към световните танцови феномени, представяйки 9 спектакъла от три континента - Европа, Азия и Америка. 

Спектаклите, които чрез изразните средства на танца разказват девет различни истории, впечатляват с увлекателен и атрактивен подход, движенческа лексика, звукови пейзажи, дело на емблематични групи и музиканти, и невероятен светлинен дизайн. 

В първата седмица на фестивала, който продължава до 30 октомври, могат да бъдат видени формации от САЩ, Франция и Корея.

Стивън Петронио и Bloodlines

Bloodlines na stivan petronio

Откриващата фестивална вечер на One Dance Week 2016 е бъде посветена на физикалността и изящността на съвременния танц в целия му блясък. В България пристига една от звездите на съвременната танцова сцена - американският хореограф Стивън Петронио, който представя пред българска публика проекта си Bloodlines

На One Dance Week 2016 трупатан а Петронио ще постави и емблематичните миниатюри "Тропическа гора" и "Ледена примамка" на легендарните хореографи Мърс Кънингам и Триша Браун. 

Виж още: Големият американски хореограф Стивън Петронио открива One Dance Week 2016

"Тропическа гора" е спектакъл, който може да се определи като металически, изпълнен с отблясъци и отражения, озвучен от електронната музика на Дейвид Тюдор.  Проектът не би бил толкова въздействащ без оригиналните декори на бащата на поп-арта Анди Уорхол, който според критиците разработва своята най-добра идея след Campbell’s Soup Cans, а именно въздушни сребърни възглавници.

Един от шедьоврите в кариерата на Триша Браун, хореограф и изпълнител, част от постмодерното американско движение и един от основателите на Джъдсън Данс Тиътър, е спектакълът "Ледена примамка", в който тя си партнира с легендата на поп-арта Робърт Раушенберг (сцена, костюми и визуален директор). "Ледена примамка" е една от големите феминистки творби от минималистичния период в Ню Йорк.

На 9 октомври от 18,00 ч. в Дом на културата "Борис Христов" може да бъде видян и авторският спектакъл на Петронио - "В движение", който отбелязва 30-годишнината от създаването на трупата на Стивън Петронио. С него ще бъде завършен целия цикъл Bloodlines. 

Виж още: Аналоговият звук на Kraftwerk в спектакъла на хореографa Ювал Пик

Ювал Пик и "Електрически приятели"

Spektakalat elektricheski priyateli na horeografa yuval pik

Фестивалът продължава с пълна сила и танцова стъпка на 13 октомври от 19,30 ч., когато публиката в Дом на Културата "Борис Христов" може запознае с работата на хореографа Ювал Пик. Директорът на Национален хореографски център Рильо-Ла-Пап (Франция) ще поведе зрителите на пътешествие в музикалния свят на емблематичната електронна група Kraftwerk и ще представи танцувалните традиции на романтизма, разгледани през призмата на съвременния танц, в спектакъла "Електрически приятели".

Goblin party 

Първата седмица на фестивала ще завърши на 14 октомври от 19,30 ч. с две въздействащи миниатюри на звездите на корейската танцова сцена - Goblin party. Те ще представят спектакълa "Душевно пробождане", вдъхновен от традицията на погребалните ритуали в Корея. Един красив и завладяващ танц, който засяга вечната тема за взаимодействието между живите и мъртвите и емоциите, объркването и противоречиви чувства, които поражда. 

В същата вечер ще видим и "Срамежливост" - изящно и тревожно изследване на човешката самота в съвременното общество, представено чрез изразните средства на съвременните перформативни изкуства. И двата спектакъла се играят в Дом на Културата "Борис Христов".

Билети за различните спектакли могат да бъдат закупени на цена от 10 лв. в мрежата на Eventim, а за онези, които искат да станат част от всички събития в програмата на One Dance Week 2016, има специален Фестивален пас на цена от 45 лв.