Писателят, известен и като автор на научна фантастика, е сценарист на класически заглавия от българското кино, сред които комедии, криминалета, драми и тв сериали

Дни на творчеството на Павел Вежинов (1914-1983) отбелязват 100 години от рождението на писателя. Началото им е на 6 ноември от 18 ч. във фоайето на Столичната библиотека, когато се открива документалната изложба "Звездите над нас". Тогава ще бъдат обявени и резултатите от литературния конкурс за есе "С "Бариерата" срещу бариерите" с председател на журито Захари Карабашлиев.

В памет на Вежинов БНТ Свят излъчва тази седмица няколко филмови класики по негов сценарий. Първият филм в поредицата е драмата "С дъх на бадеми" с отличените за главните си роли Невена Коканова и Георги Георгиев-Гец (5 ноември, 21,05 ч.).

През следващите дни филмовият маратон продължава с "Кутия за енфие" - епизод от кримисериала "Произшествие на сляпата улица" (6 ноември, 21 ч.), комедията "Специалист по всичко" с Апостол Карамитев и Георги Калоянчев (7 ноември, 22,35 ч.), фантастичните "Трета след Слънцето" с Наум Шопов и Ицхак Финци (8 ноември, 6,50 ч.) и "Бариерата" с Ваня Цветкова и съветския актьор Инокентий Смоктуновски (8 ноември, 22 ч.).

На самата годишнина, 9 ноември, от 20,45 ч. зрителите могат да си припомнят комедията на Зако Хеския "Тримата от запаса" с Никола Анастасов, Кирил Господинов и Георги Парцалев.

Седмица на Павел Вежинов тече от 7 до 13 ноември и в столичното филмотечно кино "Одеон", където в петък се открива и изложбата "Отвъд бариерата", организирана от Националния литературен музей.

Освен "Бариерата" (1979), "Тримата от запаса" (1971), "Специалист по всичко" (1962) и "С дъх на бадеми" (1967), в програмата там са и заглавия като приключенската военна драма "Зарево над Драва" (1974) на Зако Хеския, "Процесът" (1968), детско-юношеския "Следите остават" (1956), където е дебютът на Стефан Данаилов.

Две от най-известните книги на Вежинов излизат отново в рамките на честванията. На 13 ноември от 19 ч. в Столичната библиотека премиера имат новите издания на романа "Нощем с белите коне" (изд. "Ентусиаст") и повестта "Бариерата" (изд. "Сиела").

Тогава се открива и изложба, посветена на двете творби и техните екранизации. Тя е по наслов "Киното е двуостро оръжие" и може да се разгледа на първия етаж, в галерия "София", до 26 ноември.

За 14 ноември в Народната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" е насрочена национална научна конференция на тема "Павел Вежинов в българската литература".

Истинското име на писателя е Никола Делчев Гургов. Завършил е гимназия във Варна, а след това - философия. От есента на 1944 г. участва във финалната фаза на Втората световна война като кореспондент и главен редактор на в. "Фронтовак". 

През 1947-51 г. е зам.-главен редактор на в. "Стършел", след това на сп. "Септември", а от 1954-та, в продължение на 18 години, работи в "Българска кинематография", където стига до поста зам.-директор. От 1972-ра е гл. редактор на сп. "Съвременник".

След пътеписите си от участието на българските олимпийци по света става заслужил деятел на физкултурата и спорта. Съсценарист е и на сериала "На всеки километър" (1969-71 г.).