След като групата изнесе концерт в кубинската столица, увековечен във филма Havana Moon (по кината само днес!), западните медии побързаха да обявят, че в комунистическата държава тази музика е била забранена - което не е съвсем така...

Havana Moon, който може да се гледа в кината по света на 23 септември, документира историческия рокконцерт на "Ролинг стоунс" от 25 март т.г., кулминация на седмицата, започнала с историческото посещение на US президента Барак Обама в Куба.

С този гиг групата приключи турнето си в Латинска Америка - континент, на който британските рокдинозаври и друг път са свирили безплатно за стотици хиляди фенове.

Видео: Виж "Стоунс" пред милионна публика на плажа в Рио, 2006 г.

На Острова на свободата и друг път е звучал рок, но самата група изтъкна, че за първи път излиза пред толкова многобройна публика.

Шоуто на Мик Джагър и компания беше безплатно и събра по окончателни оценки над 1,2 млн. зрители.

Дотогава рекордът за Хавана е през 2009 г., когато колумбийската звезда Хуанес пее пред повече от 1 млн. души на концерт под мотото "Мир без граници" на Площада на революцията, припомня агенция "Асошиейтед прес".

Havana Moon (по името на стар хит в репертоара на Чък Бери), се прожектира у нас в "Сине гранд", а режисьор е Пол Дъгдейл, в чийто актив има заснети концерти на Адел, One Direction, "Колдплей" и Ед Шийрън.

"Знаем, че преди години да се слуша нашата музика тук не е било лесно, но вече сме тук и свирим за вас, във вашата прекрасна страна. Мисля, че нещата най-сетне са се променили, нали?", заяви сър Мик пред публиката в Хавана.

Най-големият опонент на "Стоунс" за този гастрол се оказа папа Франциск, който им изпратил писмо с молба да не изнасят концерта на католическия Разпети петък - или поне да започнат след полунощ, разкри британският в. "Дейли мирър".

Дори от Ватикана обаче не успяха да осуетят плановете на групата. Звучаха класики като Paint It Black и Jumpin’ Jack Flash, Miss You и песента победител в организираното допитване - All Down The Line.

Сетлистът включваше още хитове като Angie, It's Only Rock N Roll, Honky Tonk Women и Brown Sugar, а за бисове бяха избрани You Can't Always Get What You Want и Satisfaction.

В духа на клишетата от Студената война западни медии обявиха, че концертът на "Стоунс" е първи в историята на страната, защото при дългогодишното управление на Фидел Кастро рокът е бил забранен. Причината обаче е по-скоро външна - карибската островна държава десетилетия наред е обект на американско ембарго, към което е принуден да се присъедини и останалият западен свят.

А и в условията на ожесточена конфронтация с кубинската емиграция в САЩ, властите в Хавана се отнасят с обяснима неприязън към всичко, което се приема за реклама на американския начин на живот

Статията в "Уикипедия" за кубинския рок твърди, че този стил е бил недолюбван от властите още при диктатора Батиста, когато местните артисти изпълняват кавъри на US хитове. След като той бива свален с революцията през 1960 г., новият лидер Фидел Кастро се опасява, че с музиката ще настъпи и внос на контрареволюция от САЩ - и официално забранява рока, но за кратко, до 1966 г.

Рокът е смятан за "музиката на врага", а конфликтът между двете държави екскалира неимоверно...

Все пак кубинците са музикална нация и дори тогава съществуват групи като Los Vampiros и Los Satélites. Отношението на управляващия режим обаче остава негативно към рока. Забраната практически е в сила и през следващото десетилетие, а роксцената е "в нелегалност" - докато масово се слушат местните популярни жанрове и латиноамерикански протестни песни на звезди като Виктор Хара, а самият Кастро е почитател на певицата Йорданка Христова.

Мнозина кубинци помнят и до днес, че през 60-те и 70-те да имаш дълга коса или плоча на "Бийтълс" се е смятало за почти контрареволюционно деяние, отбелязва Би Би Си преди време и допълва, че нещата през XXI век са се променили, а в Хавана са издигнали паметник на Джон Ленън.

Една от първите западни групи, свирили в Куба, са други британци - "Маник стрийт прийчърс", които в началото на 2001-ва изнасят концерт пред 5000 души, а сред публиката е и самият Фидел. Гигът в зала "Карл Маркс" е практически безплатен - билетите струват равностойността на едва 25 американски цента.

Басистът Ники Уайър тогава коментира, че приема Куба като "последния символ на борбата срещу американизацията на света".

По-късно, през 2005 г., "Аудиослейв" стават първата рокгрупа от САЩ, която свири на открито там с благословията както на кубинското правителство, така и на US властите.

По ирония на съдбата концертът им е на Антиимпериалистическия площад, направен няколко години по-рано за митингите срещу официален Вашингтон.

Фронтменът Крис Корнъл тогава обяснява, че не ги интересуват политическите послания, а само музиката.

Днес в Куба има дори тежки формации като Zeus ("Зевс") - местните икони на трашметъла и герои на американския документален филм Hard Rock Havana. Те започнали кариерата си още през 80-те и първоначално пеели на руски, преди да преминат на испански.

Източник: Би Би Си, АП