Носителят на заразата е пеликан

"Преди четири дни са открити мъртви птици на плажа в Бургас. Пеликан и речна чайка. При пеликана е открит щам на известния птичи грип. От Българската агенция по безопасност на храните са предприети всички мерки", каза зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров на свикана извънредна пресконференция.

Няма нищо апокалиптично,

успокои зам.-министър Димитров. 

"Нищо не е решавано на коляно. Вече сме разпоредили как да се действа в Бургас. Няма нищо опасно в ситуацията. Всички собственици на птици са информирани и предупредени, раздадени са им брошури, заявиха от агенцията. Основната мярка е собствениците да не пускат своите птици да се разхождат извън дворовете", допълни Димитров. 

От Дирекцията по горите също са взети мерки. Предупредени са всички ловни дружинки.

Забранен е ловът на диви птици

поясниха още от БАБХ. Не трябва да има досег между диви птици и домашни птици. Това е единственият начин за пренасяне на този грип. 

"Гражданите трябва да спазват лична хигиена. В региона има само две птицеферми и има възможност за тяхното физическо наблюдение. Не искам да кажа, че сме очаквали птичия грип, но имаше такава тенденция. Това не е инцидентно събитие в Европа. Бяхме непрекъснато информирани и запознати с положението в другите страни", каза още Цветан Димитров.