Антониу Гутериш излезе начело и в решаващото гласуване на Съвета за сигурност, след като никоя от петте постоянни членки не наложи вето на кандидатурата му

Въпреки надеждите, че Кристалина Георгиева може да се окаже достоен съперник на фаворита в състезанието за нов генерален секретар на ООН и силното й представяне в началото на седмицата, на поста няма да застане жена.

Португалецът Антониу Гутериш, който доскоро беше върховен комисар за бежанците в системата на световната организация, поведе и в решаващото шесто гласуване на Съвета за сигурност.

Цветните бюлетини показаха, че нито една от петте постоянни членки не е наложила вето на кандидатурата му. От 15-те гласа на държавите той е получил 13 "окуражавам" и два "без мнение". Единият от тях е бил подаден от Русия, Китай, САЩ, Франция или Великобритания, твърдят дипломатически източници, цитирани от "Ройтерс".

След официалното гласуване на избора му неговата кандидатурата му ще бъде предложена за одобрение от Общото събрание на ООН. Той става генерален секретар на мястото на Бан Ки-мун от 2017 г. за петгодишен мандат.

Би Ти Ви съобщи, че официалният български кандидат - еврокомисарят Кристалина Георгиева, е получила пет насърчителни гласа, осем "не насърчавам" и два без мнение, което я нарежда на осмо място сред общо 10-те претенденти.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която остана да се състезава като независим кандидат, се е представила по-добре с по седем гласа "насърчавам" и "не насърчавам" плюс един "без мнение", като се изкачва до 4-та позиция след по-слабото си класиране в предишния вот.

Цветните бюлетини са показали, че двете имат и наложено вето от две постоянни страни членки на Съвета за сигурност. Според неофициална информация за Бокова тези гласове идват от САЩ и Великобритания, а за Георгиева - от Франция и Китай.

Виж още: Пропилява ли България шансовете си за генсек на ООН?

Неправителствената организация Световна федерация на асоциациите на ООН (WFUNA) обобщи в "Туитър" резултатите от шестте предварителни гласувания за генерален секретар.