Как ясновидката Ванга се използва масово за прокарване на пропаганда

Мнозина са склонни да омаловажават вярата в личности като Ванга. Жената, станала известна като пророчица, е помагала на много хора през годините и много хора продължават да засвидетелстват почит към нея. И това, което е правила, нещата, които е казвала на разни хора, са ѝ изградили слава на човек, комуто се дава да знае нещо повече.

За съжаление в ерата на масовата информация, дезинформацията е ключово оръжие. Културата на инфотейнмънт, която у нас е причина за пика на медии, залагащи много повече на развлекателната част, отколкото на информативната, използва много техники, за да прокарва директна пропаганда. И Ванга е неминуема част от тази пропаганда.

Хората обичат баба Ванга

Ако погледнем назад в миналото, ще видим много причини за славата на баба Ванга. Жаждата на Людмила Живкова за знания, надхвърлящи обхвата на научното, поставя Ванга в позиция близка до властта. Това е достатъчна реклама. 

Допълнително с това, способността на пророчицата да помага на хората, да им дава отговори (тук никой не може да каже дали са верни, или как са постигнати), да им дава... завършек, я правят любимка на народа. В условия, при които Църквата е тотално абдикирала от задълженията си (Държавна сигурност), вярата на хората намира други отговори.

И така, а вероятно и чрез много други неща, Ванга има място в сърцата на много хора. Въпреки заклеймяванията от православната църква, въпреки ерата на реализъм, която дойде след 90-те, тя продължава да е фактор във вярата на хората. И този фактор се използва в момента за пропаганда.

Азбучна истина е, че когато положението е лошо, в обществото има напрежение, има усещане за несигурност, хората имат нужда от нещо, в което да вярват. Православната църква (като институция) продължава да има тази изключително фигуративна роля в българското общество, която освен да стои и да удря от време на време по някое и друго "Анатема!", друго май не прави особено. И пак се появява Ванга.

Този път като предсказания. Факт е, че през годините сме се начели на какви ли не предсказания от пророчицата, но в последно време те не просто зачестиха, те се появиха и в редица западни медии. 

Виж още: Когато Истината умря

Тогава, както се оказа, сайтът news.com.au публикува материал (препечатан многократно впоследствие), посветен на предсказания, които Ванга уж е направила. Самият материал се базира на написаното в турски блог. Няма информация откъде точно се е сдобил блогът с информация за пророчествата. Дали са книги за ясновидката, дали са сайтове, споделящи нейни проникновения в бъдещето, историята мълчи.

И тук идва важният момент. От години е практика да се изнамират или да се създават нови и нови пророчества. От Ванга, от Нострадамус, от Петър Дънов, от Слава Севрюкова, от Вера Кочовска и от който още е претендирал някога да може да има някакви отговори за бъдещето. 

Този тип материали са забавни, четат се по много и водят до посещения. И ако допреди някакво време бяха относително безвредни статии, на които не трябва да се доверяваш повече, отколкото на възможността филми като "Завръщане в бъдещето" да предсказват действително развоя на събитията, то сега нещата вече имат друга нотка.

Колелото на пропагандата

Нотка на пропаганда. Така се взима едно лице, което се ползва с доверие, и му се слагат думи в устата. Баба Ванга така или иначе е починала вече, а предсказанията, за които се твърди, че е направила, са толкова много, че да отсееш истина от лъжа е напълно невъзможно. 

Има редица книги за нея. Вземаш предсказания, които обслужват твоите интереси (или си ги измисляш собствени), пускаш ги в различни медии, на които така или иначе осигуряваш финансиране, и разваленият телефон започва. Известен факт е, че информацията в интернет е за всички и обикаля всички. Важно е до кого ще достигне. Тези медии, които търсят четения и посещения, копират, премоделират малко и пускат по веригата.

А дезинформацията и пропагандата се разрастват. Достигането на западни медии допълнително отприщи вълна от нови и нови статии за "пророчествата на сляпата светица". Колелото се завърта, темата попада в общественото внимание и става тренд. Хората говорят, оплюват, одобряват, коментират... и малка част от написаното (независимо дали смятат за логично, или не) остава в главите им. Създава настроения. А има и много хора, които директно вярват на написаното. Пропагандата просперира.

Виж още: Колко удобно ни е в симулакрума!

Допълнително с това пускаш "правилните" хора по медиите, защото те я познавали и знаели какви предсказания е казала. 

Каквото и да си говорим, предсказания за унищожението на християнска Европа, идеята Рим да стане столица на халифат и т.н. може да са безумни, но са далеч по-интересни от която и да е съдебна реформа и държавен бюджет. Допълнително и че говорят за съюз с братска държава.

Иначе казано, поднася ни се доволна порция страх и ужас, след което се представя силният отговор в лицето на един нисичък супермен, който отива едва ли не сам да се бори с джихадистите, които пък са дело на злите сили отвъд океана.

Не вярвай сляпо

Така се раждат митове. Не с логична мисъл, не с реални факти, а с приказки и магия. А дали всичко това Ванга го е казала, вече няма никакво значение. Замислете се колко от тези нови предсказания сте чували/чели преди 5 години? И не бяха ли тогава по-различни "актуалните" ѝ видения за бъдещето?

И както е казал големия Дядо Вазов, не вярвайте на всичко, което четете в нета. Особено ако не можете да му намерите потвърждение.