Изследване на учени от Манчестър показва, че проявите на расизъм имат негативно влияние върху психическото и физическото ни здраве

През последните години расизмът и ксенофобията стават все по-често срещано явление. Агресията на расова основа обаче може да се окаже вредна за тези, които я изпитват. 

Според ново изследване от университета в Манчестър, расовата дискриминация вреди на психическото и физическото здраве. Няколко проучвания вече свързват расовата дискриминация с лошото психическо и физическо здраве, но нито едно проучване до сега не е изследвало въздействието на многобройните нападения назад във времето как влияят върху психичното здраве на човека, пише "Сайънс дейли". 

"Изследванията, които оценяват връзката между расовата дискриминация и здравето или да проучат експозицията в определен момент във времето, подценяват вредата от расова дискриминация на психичното здраве на малцинствените етнически групи и техния принос към етническите неравнопоставености в здравеопазването", коментира д-р Лия Бикеарс, научен сътрудник в училището за социални науки на университета и в Центъра по динамика на етносите. 

В изследването са показани повишени психични проблеми, които са значително по-високи сред етническите малцинства, които биха преживели повтарящи се случаи на расова дискриминация, в сравнение с етническите малцинства, които не са съобщили за всеки опит на расизъм. 

Виж още: ЕК и уебгигантите на война срещу езика на омразата

Също така проучването показва, че страха от избягване на пространства и чувството за опасност, поради расова дискриминация имат най-голям кумулативен ефект върху психическото здраве на етническите малцинства. 

"Това откритие предполага, че предишната експозиция към расовата дискриминация през целия живот или осъзнаването на расовата дискриминация от другите, може да продължи да влияе на психичното здраве на хората от етническите малцинства, дори и след първоначалното излагане на дискриминация", д-р Бикеарс. 

Изследването идва на фона на все по-засилващите се антиимигрантски настроения във Великобритания. В страната зачестяват нападенията над имигранти, а цялостните настроения в страната става все по-расистки. 

Видео: Расистката реклама за перилен препарат в Китай - и италианският оригинал

Източник: manchester.ac.uk