Пет съвета от Пол Полизото за създаване на подходящата работна атмосфера, която да привлича служителите от поколението Y

Светът постоянно се променя. Новостите днес, утре вече са нещо остаряло. А с отминаващото време се сменят и поколенията. Така например ако преди 10 години представителите на поколението Х бяха доминиращи на пазара на труда, след 10 години поколението Y ще съставлява 75% от световната работна сила.

Като се има предвид и факта, че компаниите вече се конкурират за способните кадри, а не кадрите за свободните позиции, става все по-важно за една фирма да предоставя възможно най-добрите условия на служителите си, за да може да ги запази.

Пол Полизото, основател и президент на CBS EcoMedia, е помислил дълго и внимателно върху този въпрос. 
"Бъдещето на бизнеса ми зависи от способността ми да създам фирмена култура, която да открие пред поколението Y разнообразие от възможности за предоставяне на стойностен принос в среда, която те намират за интересна и вдъхновяваща", казва Полизото пред Inc.com.

Той е открил неумолимата тенденция в световния бизнес - бъдещето на една компания зависи от набирането и задържането на талантливи млади служители. 

Виж още: Най-подходящите професии за поколението Y

Той предлага 5 въздействащи начина, които ще гарантират попътен вятър на компанията ви:

1. Меритокрация вместо йерархия

Според Полизото младите служители не уважават системата с титли и постовете, но пък шул за сметка на това ценят егалитарния подход. Скорошно проучване на PriceWaterHouseCoopers сочи, че младите се чувстват ограничени от това, което възприемат като "остарели работни практики"; 65% вярват, че непоклатимите йерархии и традиционните управленски стилове не помагат на младите служители да постигат възможно най-добрите резултати.

2. Създайте колективно работно място

Нюйоркските офиси на EcoMedia са устроени да насърчават личното общуване и взаимоотношенията. Работните пространства са разположени около общо помещение, обзаведено с удобни кресла и маси, за да могат служителите да се събират в неформална обстановка и да споделят най-новите си идеи или да обсъждат дългосрочни планове и решения на проблеми. 

"През годините открих, че управлението чрез имейли и насрочени събрания всъщност спъва иновациите. По-важно е да благоприятствате откритите, продължителни творчески разговори; отделянето на помещение за тази конкретна цел разпалва синергия, която поражда страхотни и свежи идеи", разказва Полизото.

Виж още: Проучване: Младите днес не работят само за пари​

3. Съвместна работа по важна кауза

Според едно проучване, решението на повечето млади професионалисти дали да приемат дадено предложение за работа до голяма степен се влияе от благотворителните инициативи на техния потенциален работодател. 55% казват, че са решили да приемат предложение, след като са обсъдили тези инициативи по време на интервюто за работа. 

Когато цялата компания се посвети на някаква благотворителна кауза и вижда измеримите, значими резултати от колективния си труд, персоналът се зарежда с енергия и ентусиазъм, който завладява цялото работно място. А с високия работен дух идват и високата продуктивност и редовното присъствие в офиса.

4. Приемете пъстротата

Според "Делойт", 83% от представителите на поколението Y са активно ангажирани, когато вярват, че организацията насърчава култура на приобщаване. 

"Моята бизнес философия е в хармония с гледната точка на младите. Твърдо вярвам, че ключът към иновациите и креативното решаване на проблеми е в набирането на широко разнообразие от гледни точки", казва Полизото.

Виж още: А сега накъде - поколението Алфа

5. Осигурете гъвкавост

Според проучването Global Generations Research на "Ърнст & Янг", липсата на гъвкавост е сред най-често срещаните причини, поради които младите напускат работа. Полизото вярва, че възможността за непрекъснато общуване чрез имейли и текстове съобщения прави гъвкавостта дори по-важна. 

"Офисите ни по Западното крайбрежие на САЩ са разположени близо до плажа и служителите често отиват да поплуват или да покарат сърф по време на обедната почивка. Някои пък избират да обядват на покрива, който предлага изглед към океана", обяснява Полизото.

Източник: Inc.com