Нощните труженици изглеждат близо 7 години по-възрастни

Работата на смени се свързва с всевъзможни болежки, от затлъстяване до инфаркт, а сега ново проучване показва, че може да има и сериозни последствия върху мозъчната дейност.

Данните, поместени в сп. Occupational & Environmental Medicine, са резултат от изследване на над 3000 души във Франция. Около половината от тях са работили на смени и сега показват по-слаби резултати при тестване на паметта, както и по-бавно възприемане на информацията в сравнение с онези, които са имали нормално работно време.

Виж още: Няколко работещи трика за подобряване на концентрацията

Ефектът върху мозъчната дейност бил траен дори когато се премахне фактор като недоспиването, а при работещите нощна смяна в продължение на над 10 години се засилвал.

Такива служители показвали проблеми с паметта и когнитивен дефицит, които били характерни за стареене в продължение на 6,5 години.

Добрата новина е, че пет години след като спрете да работите на смени, познавателните способности се връщат на нивата, отчитани при хората, които се трудят от 9 до 5.

Виж още: Какво прави мозъкът ни, когато спим

Защо обаче мозъкът страда така от нестандартното работно време? Според д-р Филип Тъкър, съавтор на изследването и лектор по психология в британския университет в Суонси, влияние оказва нарушаването на циркадианните ритми (например редуването на будно състояние и сън).

Нощните смени предизвикват биологичния часовник на организма, което се свързва с разнообразни здравословни проблеми. Макар учените да не задълбават във физиологията на мозъка, друго проучване от 2001-ва сочи, че заради постоянното прескачане между различните часови пояси при стюардесите се забелязва по-малък темпорален лоб.

Работещите на смени, които си доспиват през деня, може да изпитват и недостиг на витамин Д, както и да са по-податливи на метаболитно разстройство.

По материали от сп. "Тайм"