Ние, хората, които сме родени край голямата река, сме по душа артисти, споделя Вяра Начева, преди да изпълни главната роля в "Лебедово езеро" на летния фестивал "Крепост на вековете" в крайдунавския град

Вяра Начева е родена във Видин и от дете мечтае да стане балерина. Днес кариерата й продължава в Германия - тя е примабалерина на берлинската Държавна опера (Щатсопер). В родния си крайдунавски град се завръща с главната роля в прочутия балет на Чайковски "Лебедово езеро", постановка на Софийската опера и балет, която гостува на летния фестивал "Крепост на вековете - Баба Вида" - и споделя:

"В момента спомените ми се състезават един след друг и изпълват съзнанието ми. Не е ли съдба?! Когато започнах да се уча на първите балетни стъпки, под ръководството на моята учителка Катя Ангелова,
това ставаше в читалище "Цвят".

Сега - о, чудо! - играя белия и черния лебед - Одета / Одилия, на площад "Бдинци", който се намира на две крачки от моето читалище. Така на 11 и 12 август, от 21 ч., детската ми мечта се сбъдва. И аз съм много, много щастлива!

Вероятно, съм била чута от добра вълшебница, която е запомнила какво съм искала като малка и сега изпълнява желанието ми. Поканих на представлението да присъства моята първа учителка по балет Катя Ангелова. Ще бъде чудесно, когато двете ще се прегърнем след спектакъла. Това ще значи, че първо тя ми е повярвала, че ще стана балерина.

През годините вървях окрилена от тази вяра. Тя ми даваше сили, когато изпитвах трудности, разочарования, помагаше ми и при постигането на моите успехи! Човек винаги трябва да вярва на някого, който му е казал: "Ще станеш това, което мечтаеш! Ще станеш!"

Ние, хората, които сме родени край голямата река, сме по душа артисти. Не можеш да живееш край бреговете на Дунава и да не искаш да видиш и други светове, да не се питаш на следващия завой на реката какви чудеса могат да станат, ще участваш ли и ти в тях?!

Моите родители не са свързани с балета, но и те като учителката ми Катя Ангелова вярваха, че ще стана балерина. На 17 години бях поканена в състава на трупата в Есен, Германия, от балетмайстора Владимир Малахов.

През 1990 г. спечелих специалната награда на журито от Международния балетен конкурс във Варна, а през 1996 г. взех бронзов медал в същия конкурс. От 1997 г. съм примабалерина в "Щатсопер" и първата ми централна роля е в "Лебедово езеро".

Сега, докато репетирам във Видин, виждам Дунава и с малко повече въображение си мисля, че действието в прочутия балет на Чайковски се развива на тази вода. Да, Дунава и Видин също ми дадоха тласъка към "Лебедово езеро" и аз съм благодарна и на голямата река. Тя носи със себе си много приказки и легенди, много мечти и на 11 и 12 август моето "Лебедово езеро" спира във Видин, на площад "Бдинци"...

Каня всички мои мили приятели от града, каня почитателите на балетното изкуство да бъдат с мен и с талантливата трупа на Софийската опера и балет, за да преживеем "Лебедово езеро" заедно!"
 
Тази година се навършват 140 години от премиерата на балета "Лебедово езеро" по музика
на руския композитор Пьотър Илич Чайковски (1840-1893) на сцената на Болшой театър в Москва през 1877 г.

Началният час е 21 на сцената пред каменната порта Стамбол Капия, а времетраенето на спектакъла е три часа и 20 минути, с три антракта, напомнят от Софийската опера и балет.

Източник: Софийска опера и балет