Оригиналът на добрия старец от Лапландия остана няколко дни у нас

Истинският Дядо Коледа пристигна за първи път у нас от Лапландия на 4 декември, когато откри най-големия увеселителен парк на закрито на Балканите.

По време на петдневната си визита тук той посети болници и детски градини, където зарадва хиляди деца, а в неделя бе гост на благотворителния коледен базар, организиран от Международния женски клуб.

След като закуси във финландското посолство Дядо Коледа дава последен шанс на всички желаещи да се срещнат с него в следобедните часове на понеделника (16-20 ч.) във FUNtasy Ring Park в "София ринг мол".

Там децата могат да му дадат лично и писмата си. Желанията на 100 от тях ще бъдат сбъднати, а имената на щастливците ще бъдат изтеглени на 20 декември. Затова е важно малките податели да оставят телефон или имейл за връзка.

Във FUNtasy Ring Park малчуганите могат да се забавляват на ледената пързалка, във велозона, аквазона с лодки, въртележка, влакче, хай-тек пързалка, джунгла, трамплини, надуваеми замъци и други атракциони. Паркът e разположен на близо 6000 кв. м площ и има капацитет за над 1000 деца на възраст между 3 и 11 години. 

Дядо Коледа от Лапландия, известен още като "ялопуки" (Joulupukki), е легендарна фигура, позната още от древността и свързана със скандинавската митология, а в християнските традиции навлязла като Св. Николай / Санта Клаус.

"Ялопуки" пристигна от планината Корвантунтури, където живее заедно с жена си "ялумуори" (Старата г-жа Коледа). Там двамата ръководят изработването на коледните подаръци за децата по света.

Дядо Коледа от Лапландия се придвижва с шейна, теглена от елени, и ежегодно получава няколко милиона писма от деца от цял свят.