Популярната детска книжка от 1936 г. е екранизирана още от Уолт Дисни, а сега е превърната в пълнометражна анимация от режисьора на "Ледена епоха" и "Рио", чието действие се развива в Испания

Първата асоциация, когато чуем името Фердинанд, у нас е цар Фердинанд Български, но за останалия свят това е историята на един бик от детската книжка на Монро Лийф с илюстрациите на Робърт Лоусън.

Навремето сп. "Лайф" я определя като най-великата класическа творба за подрастващи от "Мечо Пух" насам, като изтъква, че 3/4 от големите читатели я купуват за себе си.

The Story of Ferdinand излиза в средата на 30-те и става бестселър, по-продаван дори от "Отнесени от вихъра". Уолт Дисни я екранизира още през 1938 г. като късометражна анимация, която печели "Оскар" - а матадорът носи неговите черти.

Действието се развива в Испания, а героят е пацифист и вместо да участва в кориди, предпочита да мирише дъхавите цветя - сюжет, заради който навремето книгата е забранена от фашистките режими в Испания и Германия, макар авторът да е обвиняван и в пропагандиране на "фашизъм, анархизъм и комунизъм". 

Актуално днес е посланието за любов и търпимост - че външният вид може да заблуждава (и никога не трябва да съдите за един бик по рогата)...

На тази идея набляга и пълнометражната анимация от режисьора на "Ледена епоха" и "Рио" Карлос Салданя, който обяснява:

"Бях чел книгата и останах очарован от историята и великолепното послание да бъдеш приет, дори и различен. Реших, че точно сега е подходящият момент да вземем тази чудесна малка книжка и да я превърнем в семеен филм за съвременната публика."

"Фердинанд" е една от класическите книги, които с жена ми четяхме на децата ни, докато бяха малки. От първа ръка видяхме как посланието на тази книга и други подобни класики създават чувството за самосъзнание и морал и ги научават да бъдат добри с другите", спомня си и продуцентът Джон Дейвис, който стои зад филми като "Доктор Дулитъл", "Гарфийлд" и "Пингвините на мистър Попър".

По думите му: "Семейството, което притежава правата върху книгата, искаше нейният дух да бъде запазен... А Карлос е великолепен разказвач и много чувствителна личност... Подрастващите ще разберат идеята, че трябва да напуснеш своя дом и да се озовеш в по-малко защитения, но много по-конкурентен свят на възрастните. Фердинанд притежава набор от ценности и се придържа към тях, въпреки че светът не го разбира. Също както в класическите анимации бикът се превръща в израз на нашите страхове, тревоги и мечти."

Друг от продуцентите, Брус Андерсън, още пази детските си спомени от "Историята на Фердинанд": "Майка ми беше библиотекарка в началното училище и това беше една от любимите ми книги, която винаги препрочитах. Винаги е успявала да ме трогне, защото е възхвала на неконформизма. Тя ти разкрива, че светът е създаден от всякакви хора и тъкмо това различие ни прави по-добри. Когато си дете и не се вписваш сред връстниците си, посланието на книгата може наистина да ти помогне да намериш своя път."

Сюжетът:

След като Фердинанд е сметнат погрешка за опасен звяр, той е заловен и откъснат от дома си. Твърдо решен да се завърне при своите стопани във фермата, големият бик с още по-голямо сърце поема на приключение с помощта на разнородна група животни: негови събратя като Ангъс (озвучен с шотландски акцент от Дейвид Тенант, а на български - от депутата Евгени Будинов), Кокала и Хубавеца, козата Лупе (комедийната звезда Кейт Маккинън), таралежите Едно, Две и Четири...

"Бикът Фердинанд" е по кината от този петък, 22 декември, дублиран на български от актьори като Иля Пепеланов, Цветослава Симеонова, Петър Бонев, Георги Стоянов, Калина Асенова, Ива Стоянова, Кирил Бояджиев, Николай Върбанов.

В оригинал обаче заглавният герой се озвучава от кечиста Джон Сина, който се изявява и в други области на шоубизнеса, вкл. като рапър и тв водещ.

Видео: Кеч звезда озвучава бика Фердинанд

Англоезичният актьорски състав включва и други спортни знаменитости като Пейтън Манинг, бивша звезда на американския футбол, играл на поста "куотърбек" в "Индианаполис колтс" (1998-2011) и "Денвър бронкос" (2012-2015). Той дава гласа си на бика Гуапо / Хубавеца, чийто български дублаж е дело на Явор Бахаров.

Визуално вдъхновение и автентичен фон за своя проект аниматорите търсят из цяла Испания. "Бяхме впечатлени от красотата на пейзажите и уникалната архитектура там. Цветната палитра, в която има много земни цветове, е коренно различна от тропическите цветове, използвани в "Рио". Повлияхме се от великолепната архитектура на някои от градовете и посетихме красивия южен регион на Андалусия", разказва режисьорът.

Екипът върви по стъпките на Фердинанд през столицата Мадрид, Севиля и фермите на юг. Градчето Ронда, разположено на ръба на каньон в испанската провинция Малага, служи за вдъхновение за фермата, където Фердинанд намира щастие с малката Нина и нейния баща.

Искахме да отразим красотата на този свят, като останем верни на изкуството, историята и културата на Испания, пояснява Салданя и допълва:

"Тук старото и новото съжителстват прекрасно. Има стари мелници и съвременни магистрали, а тези древни бели градове предлагат красив контраст с модерните елементи на Испания. Посетихме хасиендите, където се отглежда добитъкът, и отбелязахме всеки детайл, растителността, цветовете, селцата и хората. Видяхме също и вятърни мелници в Ла Манча, а също така известната арена за борба с бикове Лас Вентас в Мадрид. Всички тези локации ни помогнаха да създадем автентичен свят за героите."

Във филма звучат песни на попзвезди като Хуанес, Питбул и Ник Джонас (с роля и в друг премиерен филм, римейка на "Джуманджи"). Неговата Home (Дом) вече е номинирана за наградите "Златен глобус", а клипът е заснет в празна арена за кориди.

"Фокусирахме се върху чувството да бъдеш приет и обичан, където и да е това място за теб. За мен това е моят дом, моето семейство, най-близките ми хора и преживяванията, които сме имали заедно", казва най-малкият от "Джонас брадърс".