Консумирането на повече плодове и зеленчуци, и по-малко месо, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт

Тези, които спазват полувегетарианска диета, в която 70% от храната им идва от растителни източници, 

имат с 20% по-нисък риск от сърдечни проблеми в сравнение с тези

които имат по-месоядни диета, където по-малко от 45% от храната е от растителен произход, сочи заключението от проучване, анализирало хранителните навици и начина на живот на близо половин милион европейци от 10 държави в продължение на 12 години.

Констатациите доказват ползите от консумацията на растителни продукти като начин за предотвратяване на сърдечни заболявания, информира doctoronline.bg.

Препоръчва се 70% от хранителния режим да включва плодове, зеленчуци

пълнозърнести храни, бобови растения, ядки, нискомаслени млечни продукти, месо без кожа (предимно пилешко) и риба.

Очаква се резултатите да бъдат представени на тазгодишната среща на Американската сърдечна асоциация.

Виж още: Естествена диета