Бивши приближени на "царя" призоваха за изчистването на публичния му образ

"Царят никога не е абдикирал от обществени ангажименти, а някои министри имат цели периоди на лентяйство. Трябва да бъде по-добре използван, примерно за Шенген. Симеон Втори е човек-институция". Това заяви на пресконференция, по повод подписката в подкрепа на Симеон Сакскобургготски, огласена преди дни, бившият евродепутат и народен представител от НДСВ Станимир Илчев, пише "Клуб Z".

Относно подписката

В петък из медиите се разпространи отворено обръщение от група общественици към гражданите, което призовава за обективна оценка на събитията около бившия премиер, както и за очистване на публичния му образ у нас.

"Призоваваме към обективен и справедлив прочит на събитията от последните години, оценка на ролята на Сакскобургготски в обществения живот, политическата му работа като премиер, обясни Станимир Илчев. По думите му, подписката, свързана с обръщението, е подписана от 113 души засега, като тя няма партиен характер и не е подкрепена само от кадри на НДСВ.

Мерцедес в калта на българската политика

"Имаме на паркинга във Врана един мерцедес. Той се оказа непригоден за калта на българското политическо безпътие. За нея са подходящи лади и УАЗ-ки. Мерцедесът е наш, общ", коментира друг бивш царски депутат Минчо Спасов.

Мехмед Дикме, земеделски министър в кабинета на Симеон Сакскобургготски, пък заяви, че докато царят е бил във властта, България е реализирала почти всички свои приоритети - ЕС и НАТО.

"Остана само Шенген. Ако царят беше още една година само премиер, дали нямаше да влезем в Шенген", попита Дикме.

По думите му международния авторитет на Симеон Сакскобургготски трябва да се използва като предимство. Дикме заяви, че царят няма да става президент, но "ако се кандидатира и хората го изберат защо да не стане". Бившият земеделски министър заяви още, че критикуването на Симеон пречи за развитието на страната.

Възхвали

Според Илчев него освен за Шенген царят може да помага за връзките с българите в чужбина, привличането на чужди инвестиции и т. н. Илчев отрече да се готви нов политически проект. Според него обаче, ако старото НДСВ започне да се събира, това няма да е лошо. Той отрече спекулациите, че се предлага оферта на сегашната власт, а именно - дипломация срещу признаването на имотите на Симеон.

Бившия евродепутат заяви, че в годините на прехода не е имало по-добър изразител на европейската политическа култура от бившия премиер и лидер на НДСВ "на фона на арогантността на нашите доморасли политици".

Наследствените имоти, земите и горите - ние не сме върнали никаква земя и никакви имоти, те бяха върнати преди той да дойде в България и преди да стане министър-председател. България се развиваше най-добре през нашия мандат, нямаше бюджетен дефицит, а излишък, не се взимаха заеми, безработицата намаляваше - държавата беше намерила своя прав път, защити Дикме своя бивш премиер.

Инициаторите гарантират, че няма да правят политически проект. Те държат да се признаят възможностите на "царя" и да му се даде шанс да ги приложи. 

"Виждам го с позицията на човек, който се нагърбва, ако парламентът и правителството го потърсят в рамките на специални мисии. Има места, където декларация от правителствено естество може да остане без отговор, но един неформален разговор може да създаде мост, по който после правителствените отношения да минат", аргументира се за позицията си и бившият депутат Минчо Спасов.