Проблем е и липсата на столове за хранене в половината учебни заведения в България

В България половината училища нямат физкултурен салон, сочат данните от проучване на учителския синдикат към КТ "Подкрепа". Липсата на база на практика лишава децата от възможност за пълноценни часове по физическо възпитание, пише в "Преса".

Класна стая вместо физкултурен салон

Приблизително във всяко трето учебно училище физкултурният салон е заменен от класна стая, пригодена за спорт. Само 15% от образователните институции в страната разполагат с плувен басейн, съобщиха още от профсъюза.

От КТ "Подкрепа" обаче нямат точни данни къде в страната положението е най-лошо. Дори в столицата има учебни заведения без помещения за спорт. От общината в момента работят по изграждането на такива в 72 ОУ "Христо Ботев" в жк "Овча купел", 176 ОУ "Св. св. Кирил и Методий: в с. Негован и 175 ОУ "Васил Левски" в с. Мрамор.

Половината училища нямат и ученически столове

Синдикатът алармира и за проблеми със здравословното хранене на учениците, като по техни данни едва половината от училищата имат стол, където се сервира полезен за подрастващите обяд. На останалите места учениците трябва да разчитат на близките заведения за бърза закуска и най-често вместо супа и основно ястие хапват сандвич, пица или дюнер.

Виж още: Пързалката на езерото Ариана - безплатна за учениците сутрин

Според действаща заповед на просветното министерство държавата отделя средства за закуска на всяко дете в предучилищна група, както и на записаните от първи до четвърти клас.

В момента сумата за едно дете е 0,45 лв. с ДДС. Според профсъюзите заради ниската субсидия на децата се носи храна, която не е на ниво нито като качество, нито като количество. Това обяснява и тревожната статистика за физическата форма на учениците: според проучване на столичния Медицински университет всяко трето българче е с наднормено тегло, а всяко седмо страда от затлъстяване.