Ако сведем приема на сол до половин чаена лъжица, главоболието намалява с 31%

Всеки се е сблъсквал с тежкото главоболие. Понякога нещата се оправят с 1-2 аспирина, но има случаи, когато нищо не помага. Срещу главоболието трябва да се действа и превантивно.

Американски учени установиха, че ако ограничим приема на сол, главоболието намалява прогресивно. Изследване е показало, че хората, които ограничават приема на сол до 3 грама дневно (около половин чаена лъжица), изпитват значително по-малко главоболие, пише "Новинар".

Експериментът 

В експеримента участие взели близо 400 души, като бил изследван ефектът от приеманата храна върху главоболието. Първоначално на участниците било дадено да се хранят с по-нездравословна храна, като на ден те приемали в различна форма по 9 грама сол, което е средното потребление на сол в САЩ.

След това то било намалено на 6 грама дневно за същия период, след което те били подложени на диета с 3 грама сол дневно до края на периода. Участниците били помолени да записват странични ефекти като главоболие, подпухване, сухота в устата, прекомерна жажда, умора, липса на енергия, гадене и промяна на вкуса.

Накрая те били подложени на диета с ниско съдържание на мазнини и богата на плодове и зеленчуци и на нискомаслени млечни продукти.

Виж още: 31 други приложения на солта

Ограничаването на солта намалява главоболието с 1/3

Учените открили, че ограничаването на приема на сол от 9 на 3 грама дневно, намалило главоболието с 31%.

Според експертите наличието на по-малко сол в менюто ни намалява главоболието, тъй като солта вдига кръвното налягане и може да ускори пулса. Въпреки това дори при хората с нормално кръвно налягане, изпитват облекчение от главоболието, ако ограничат солта.