Създателят й Сам Панопулос почина на 83-годишна възраст в Канада, където се гордеят, че са родината на нестандартната кулинарна рецепта

Човекът, който комбинира смело шунка с ананас от компот, за да създаде прочутата Хавайска пица, почина в Канада на 83-годишна възраст, скоро след като отпразнува златната си сватба.

Гръцкият имигрант Сам Панопулос осъществил нестандартната си идея преди повече от половин век в ресторанта си в провинция Онтарио, след като емигрирал зад океана в началото на 50-те.

Панопулос и братята му имали верига заведения, но щастливото хрумване било реализирано в "Сателит", в Чатъм, през 1962 г., когато пицата едва навлизала откъм САЩ.

Първоначално никой не харесал новия специалитет, разказва той пред канадската телевизия Си Би Си. След това всички буквално луднали по него, защото в онези дни никой още не смесвал сладко и кисело - освен в китайската кухня.

Името "Хавайска" дошло от марката на консервите с ананас, използвани при приготвянето на рецептата. В онези дни пиците се гарнираха основно с гъби, бекон и пиперони, а после всеки започна да слага отгоре каквото си иска: сардини, сьомга, зелени чушки, лук - и хората го ядат, коментира още той.

Неотдавна исландският президент Гуони Йоханесон сподели пред ученици, че бил поначало против пицата да се гарнира с ананас и му се искало да може да я забрани, припомнят световните медии.

"Харесвам ананаса, но не върху пица. Нямам властта да забранявам на хората как да гарнират пиците си - и това ме радва, защото президентите не бива да имат безгранична власт. За пицата аз лично препоръчвам морските дарове", уточни по-късно той в изявление, разпространено от пресслужбата му.

Със сигурност той е доста по-млад от мен, а аз приготвям пица от младини - нали знаете какво значи това, пита риторично етническият грък.

Неговото изобретение обаче се ползва с подкрепа от настоящия канадски премиер Джъстин Трюдо, който се е афиширал в "Туитър" като привърженик на #teampineapple.

На стари години Сам, роден в Гърция с името Сотириос, изразяваше съжаление, че не е патентовал кулинарното си откритие. За негови автори претендират и в Германия, където още през 50-те приготвяли тост "Хавай" с шунка, кашкавал и ананас, отбелязва Би Би Си.

Kulinaria.bg предлага примерна рецепта за пица с ананас. Нужни са ви:

по 2 г риган и бял пипер
50 г ананас
125 г сирене моцарела
2 домата
60 г гъби
1 червена чушка
100 г салам
1 готово тесто за пица

Виж още: Над 100 рецепти за пица в Kulinaria.bg

Начин на приготвяне:

Разточваме тестото с дебелина 3-4 милиметра и го слагаме в тава с диаметър 25-30 сантиметра.     Нарязваме моцарелата, ананаса, салама, чушка, гъбите и доматите.

Първо разпределяме моцарелата равномерно върху тестото и след това - останалите нарязани продукти.     Овкусяваме с белия пипер и ригана.

Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна, около 25 минути.

Преди сервиране по желание гарнираме с листа магданоз или босилек.

Източник: "Индипендънт", Си Би Си