Кои са основните претенденти (и фаворити) за кметския пост в петте най-големи града у нас

Броени дни преди началото на политическия сезон и почти два месеца до изборите за кметове и общински съветници редиците на основните политически сили са готови за решителната битка.

Преди избирателите да започнат да разгръщат по-подробно списъците с претендентите, БНТ прави най-общ преглед на кандидатите да управляват петте най-големи града у нас.

София

Основните претенденти за Столичната община са известни отдавна. Разбира се, ГЕРБ отново предлагат настоящия градоначалник Йорданка Фандъкова. Срещу нея за кметския стол ще се борят професорът по социология Михаил Мирчев, издигнат от “БСП лява България”, както и дългогодишният шеф на Столичния общински съвет Вили Лилков, номиниран от Реформаторския блок.

Патриотите и АБВ на този етап все още не са обявили кого ще издигнат или подкрепят. За сметка на това стана ясно, че "Атака" застават зад юриста Явор Нотев, а партията на Николай Бареков “България без цензура” - зад Мария Календерска.

Пловдив

ГЕРБ също залагат на изпитан кандидат и в Пловдив - настоящият кмет Иван Тотев. Интригата тук е, че срещу него се изправя бившият му съпартиец и доскорошен техен депутат Здравко Димитров, който беше изключен именно защото реши да издигне кандидатурата си, въпреки че партията официално определи Тотев за следващ мандат.

Димитров обаче е подкрепен от Реформаторския блок и дори (изненадващо!) от църквата - в лицето на пловдивския митрополит Николай. БСП пък прецениха кандидатурата им в града под тепетата да е бизнесменът Георги Гергов.

За левия вот на пловдивчани се бори и Георги Илчев от АБВ, който беше сред най-активните младежи в БСП преди години. Други известни лица, които ще претендират за кметското кресло в Пловдив, са бившият кмет Славчо Атанасов, издигнат от Патриотичния фронт, Павел Шопов от "Атака" и Дани Каназирева от “Съюз за Пловдив”.

Варна

В морската столица ГЕРБ издигат за нов мандат сегашния кмет Иван Портних, който е подкрепен и от СДС. Останалите партии от Реформаторския блок обаче застават зад Чавдар Трифонов. БСП залагат на бившия просветен министър в кабинета "Орешарски" Анелия Клисарова.

В битката за Варна отново се впуска друг вече кметувал кандидат - Кирил Йорданов, който напусна поста след близо четири мандата по-миналата зима след масови протести, самозапалване и изграждане на грамада от камъни пред общината от недоволните.

Бургас

Досегашният кмет от ГЕРБ Димитър Николов, който на местните избори през 2011 г. беше преизбран с над 70% от гласовете на бургазлии, кандидатства за трети мандат срещу адвоката Евгений Мосинов от "БСП лява България".

Русе

В дунавския град ГЕРБ номинира за нов мандат настоящия кмет Пламен Стоилов срещу общинския председател на БСП Божидар Йотов. За кметския пост в дунавския град ще се бори и директорът на най-голямото русенско училище - Галин Ганчев от Реформаторския блок. Очаква се да бъде издигната и кандидатът на ВМРО Искрен Веселинов, който на миналите избори стигна до балотажа с избрания кмет.

Източник: БНТ / автор: Стоил Рошкев