Имайте предвид, че между бъз и бъзак има разлика

Бъзакът е полезен за имунната система и за ред заболявания. Важно е да се знае, че трябва да се бере добре узрял, тъй като зелените плодчета са отровни. Лечебният бъзак трябва да е мек и тъмен, пише lekuva.net.

За рецептата са нужни добре узрели плодчета бъзак, които приличат на боровинки и се берат в края на август и в началото на септември. Плодчетата не се мият, нареждат се в големи буркани, като се редува ред бъзак, ред захар, докато стъклените съдове се напълнят.

Последният ред трябва да е захарен и да е по-дебел. Бурканите се покриват с марля, за да може да "дишат". Петър Димков казва, че трябва да се поставят на тъмно място и да се прецедят след около 40 дни.

През последните няколко дни се бъркат с дървена лъжица, за да се разтвори хубаво захарта. Може да се направят 2, 3 или 4 буркана, за да има до другата година.

От настойката се консумира по една чаена лъжица рано сутрин на гладен стомах, 10 минути преди закуска.

Виж още: Рецепта с лимон и сода против рак