Специалисти ни уверяват, че ще се почувстваме по-добре, ако се разтоварим от тези няколко вредни привички

Успешни мениджъри и експерти по производителност на труда препоръчват да си съставите "забранителен списък" с неща, които спъват продуктивността и заемат време и място в главата ви.

Авторът на бестселъри като "4-часовото тяло" и "4-часовата работна седмица" Тимъти Ферис предлага да добавим в него няколко разпространени вредни навика, чието отстраняване ще ви позволи да си поемете глътка въздух в натовареното всекидневие.

Препоръката му е да не се опитвате да изпълните всичко наведнъж, а постепенно, стъпка по стъпка, по един или два едновременно - така ще се сдобиете с неподозиран прилив на време и енергия.

- Нека изпращането на имейли не е първото нещо, което правите сутрин - или последното преди да заспите. Започването на деня с писане на електронна поща разбърква приоритетите ви и всички ваши планове за следващите часове, а завършването на денонощието по този начин може да ви докара единствено безсъние. Имейлите могат да почакат до 10 сутринта - или до отмятането на поне една важна задача от списъка ви за деня.

- Не се съгласявайте на срещи без ясен дневен ред и фиксирана продължителност. Ако желаният резултат е предварително набелязан и се движите точка по точка по проблемите от дневния ред - никоя среща или телефонен разговор не би трябвало да продължава повече от половин час. Така че поискайте да получите дневния ред предварително, за да "можете да сте максимално подготвен и да оползотворите времето си заедно".

- Не позволявайте на околните да ви разсейват. Колежката ви няма търпение да ви покаже снимките от сватбата на най-добрата си приятелка, друг гори от желание да сподели къде е ходил през уикенда... Прекъснете ги любезно, като подхвърлите нещо от сорта: "В момента съм по средата на нещо, но кажи какво има". Внимавайте обаче - не всеки насреща би разбрал правилно какво искате да му кажете, а и всяка ситуация си е отделно за себе си.

- Не си проверявайте постоянно имейла - определете за това точен час, напр. два пъти дневно. Входящата ви пощенска кутия е като подредени дози с наркотик - не бъдете пристрастени. Поне веднъж седмично оставете смартфона някъде, където няма да имате лесен достъп до него. Ако без него се чувствате като риба на сухо, значи имате проблем с дигиталното пристрастяване.

- Подредете приоритетите си. Няма да излекувате прекаленото натоварване с извънреден труд - просто седнете и подредете задачите си по важност. Вместо да се хвърляте на работата в трескав ритъм, се облегнете назад и преценете кои неща са спешни. Дори ако това означава да се извинявате за забавен отговор или да плащате някаква такса за закъснение - важното е първо да свършите най-неотложното. Ако нямате време, истината е, че нямате приоритети, затова вместо да работите повече, мислете повече.

Източник: Тим Ферис / Inc.