В книгата си "4-часовото тяло", на български от ИК "Изток-Запад", американският лектор и бизнесмен Тимъти Ферис разяснява кои са малките неща, които ще доведат до радикална промяна на тялото и духа ни

Тимъти Ферис, автор и на бестселъра "4-часовата работна седмица" (The 4-Hour Workweek: Escape 9-5, Live Anywhere, and Join the New Rich), изследва човешкото тяло в продължение на години, като се опира на информация от специалисти, световноизвестни лекари и изявени спортисти.

"4-часовото тяло" предлага варианти за решаване на цял набор от въпроси, които интересуват всички ни - как да поддържаме тялото си във върхова форма, да редуцираме нежеланите килограми и да ги превърнем в мускулна маса за по-малко от месец, да се радваме на пълноценен сексуален живот и да сме напълно отпочинали дори след двучасов сън.

В необичайния си наръчник Ферис развива принципа на италианския социолог, инженер и икономист Вилфредо Парето, известен като правилото "80/20": 80% от богатството и доходите в обществото се създават и притежават от 20% от населението.

Ферис сочи най-важните 2,5% от възможностите, които имаме на разположение, за да възстановим тялото си и да увеличим неговия потенциал. Според него тези 2,5% ни дават 95% от желаните резултати; те носят само 3% по-малко полза, отколкото бихме имали, ако вложим 12 пъти повече усилия.

В "4-часовото тяло" Тимъти Ферис дава подробни и лесни за изпълнение съвети как човек да спи по два часа на ден и да е на гребена на вълната; да изгуби повече телесни мазнини от опитен маратонец, и то докато преяжда; да се отърве от 50 кг и отгоре при 20-минутни тренировки два пъти седмично; да натрупа 30 кг чиста мускулна маса за 28 дни; да доведе всяка жена до 15-минутен оргазъм.

Ферис е номиниран за един от най-иновативните бизнесмени през 2007 г. и е определен от сп. Wired като Супермен на Силиконовата долина заради начина, по който може да манипулира човешкото тяло. Освен това е световен рекордьор по танго и национален шампион по кикбокс в стил саншоу. 

Подложил се лично на безброй тренировки, хранителни режими и експерименти под зоркото око на най-добрите професионалисти в света, той предлага начин да станем свръхчовеци.

Ето откъс от книгата му, предоставен от ИК "Изток-Запад".

Маунтън Вю, Калифорния, 22 ч., петък

Зала "Шорлайн" се пукаше по шевовете.

Повече от 20 000 души присъстваха на най-голямото музикално събитие в Северна Калифорния. Бяха дошли да чуят Nine Inch Nails, по-шумни и впечатляващи от всякога, на турне, което трябваше да им бъде последно.

Зад кулисите царяха по-изискани забавления.

- Братле, влизам аз в тоалетната да си свърша работата, обаче поглеждам нагоре, и какво мислиш? Главата на Тим подскача равномерно нагоре-надолу в съседната кабинка. Кляка и става, дума не обелва.

Глен, оператор на събитието и мой приятел, избухна в смях, докато се опитваше да покаже техниката ми. Честно казано, мисля че бедрата му имат нужда от малко работа, за да се приближат поне малко до успоредно положение.

- Клекнах 40 пъти, ако трябва да съм точен - вметнах аз.

Кевин Роуз, основател на Digg, един от най-популярните сайтове в света, също избухна в смях и вдигна бирата си, за да полеем дребния инцидент. Аз обаче бях нетърпелив да пристъпя към основното събитие.

През следващите 45 минути погълнах две големи пици с пиле и три шепи ядки с общо около 4400 калории. Беше четвъртото ми хранене за деня. Закуската се състоеше от две чаши сок от грейпфрут, голяма чаша кафе с канела, два кроасана с шоколад и два кекса с пълнеж от сладко и ядки.

По-интересната част от историята започна доста след като Трент Резнър напусна сцената.
Около 72 часа по-късно измерих индекса си на телесни мазнини с ултразвуков апарат, създаден от един физик в Националната лаборатория "Лорънс Ливърмор".

Графиката на последния ми експеримент сочеше, че телесните ми мазнини са слезли от 11,9% на 10,2%, т.е. общото количество мазнини е спаднало с 14% за 14 дни.

Как ли? Ами донякъде благодарение на добре премерен прием на чесън, захарна тръстика и чаени екстракти.

Процесът не беше особено труден. Направо детска игра. Бяха необходими само някои дребни промени. Така де, дребни, само ако ги гледаме поотделно, но в комбинация доведоха до смайващ резултат.

Искате да удължите периода, в който кофеинът разгражда мазнини? Нарингенинът, една полезна малка молекула в сока от грейпфрут, върши точно това.

Искате да повишите инсулиновата си чувствителност, преди да се натъпчете като прасе и да препиете веднъж седмично? Просто добавете малко канела в сладкишите си в събота сутрин и проблемът е решен.

Искате да обуздаете глюкозата от кръвта си за около час, докато се наслаждавате на някоя калорийна бомба, без да изпитвате и капчица вина? Имате поне половин дузина опции.

Добре де, но чак пък да свалите 2% телесни мазнини за две седмици? Как е възможно да се постигне подобно нещо, когато куп лекари не спират да ви убеждават, че няма как да изгубите повече от килограм мазнини на седмица?

Ето ви тъжната истина: повечето уж универсални правила, и това е едно от тях, изобщо не са минавали практически изпитания в търсене на изключения.

Не можете да промените вида на мускулните си влакна? Нищо подобно. Майната ѝ на генетиката.

Трябва да броите колко калории поемате и колко изгаряте? Това в най-добрия случай е половинчато решение. Отслабвал съм, преяждайки непрекъснато. Бог да благослови чийзкейка.

Този списък може да продължи до безкрайност.

Май някой трябва да пренапише правилата.

Ето на това е посветена "4-часовото тяло".