Сред най-замърсените градове са Плевен, Шумен и Горна Оряховица

Пет пъти по-мръсен въздух от позволеното е отчетен през последната седмица в цялата страна. Нивото на фините прахови частици е завишено над пет пъти, предаде Би Ти Ви.

Сред най-замърсените градове са Плевен, Шумен и Горна Оряховица. Мръсен е бил въздухът и е Перник и Видин. В София вчера бе отчетено замърсяване от 10 пъти над нормата, като най-мръсен е бил в квартал "Дружба", сочат данни на Изпълнителна агенция по околна среда.

Допустимата норма е 50 микрограма на кубичен метър. Стойностите се усредняват на всеки час.

Виж още: Пет града с опасно мръсен въздух

Проблемът с фините прахови частици е основен проблем за качествения въздух в страната. През 2014 г. най-голямо завишение е регистрирано във Видин, Монтана и Ловеч.

Според изследвания, една от основните причини на високите концентрации на прах през зимата в София и в много други населени места в България е битовото отопление с въглища с ниско качество и дървесина.

Виж още: Над 700 кг живак се отделят годишно в атмосферата

Фините частици причиняват астма, сърдечносъдови проблеми и рак на белите дробове. Особено уязвими към токсичните концентрации на прах са малките деца, подрастващите и възрастните хора.

Експертите съветват хората да излизат с шал навън, за да се предпазят и да приемат повече плодове и зеленчуци, тъй като организмът има нужда от повече антиоксиданти. 

Видео: Гигантска кула превръща праховите частици във въздуха в скъпоценни камъни

Източник: Би Ти Ви