Общо за 2015 г. у нас са регистрирани 737 киберинцидента

Общо пет са били регистрираните кибератаки срещу интернет сайтове на държавни, общински администрации и други институции. Това се посочва в обобщени данни на Изпълнителната агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" (ЕСМИС).

Петте атаки са били от типа Ransomware, който представлява зловреден софтуер. Той работи като криптира файловете в системата, блокира или затруднява работата ѝ, или блокира съответния браузър. 

След като се инсталира върху компютъра на жертвата, Ransomware криптира голяма част от работните файлове, като компютърът остава работоспособен, но файловете са недостъпни, коментира Васил Грънчаров, ръководител на Националния център за действие при инциденти в информационната сигурност (CERT България) в Изпълнителната агенция ЕСМИС. 

Срещу заплащане хакерите обещават да изпратят инструкция и парола за дешифриране на файловете, но в повечето случаи загубата на информация е необратима, обясни още Грънчаров. 

Виж още: Хакери източили БГ фирми с 3 млн. евро

Общо за 2015 г. у нас са регистрирани 737 киберинцидента, според данни на CERT България. Най-голям е броят на тези със зловреден код - 294, следвани от измами - 105, такива с оскърбително съдържание - 100, опит за непозволено проникване - 65, събиране на информация - 26, прониквания - 10. За изминалата година 41 държавни институции са били участници в различни видове инциденти.

За януари 2016 г., от получените в Националния Център 59 сигнала за нарушения във и от българското интернет пространство, са установени 845 засегнати IP адреса.

Безспорно, най-слабото звено остава човешкият фактор, който волно или неволно е причина за редица инциденти, заяви Васил Грънчаров. Според него не са за подценяване и многото уязвимости в софтуера на редица уебсайтове и уебсървъри, които позволяват качването на зловредно съдържание, кражба на чувствителна информация или пробив в системата. 

Виж още: "Безпрецедентна хакерска атака" срещу ЦИК​

След сканиране на сайтове за уязвимости, от CERT България изпращат съответните препоръки до засегнатите институции за намаляване на тези уязвимости.