Zhenyuanlong е поредното доказателство, че птиците са наследници на динозаврите - и е доста по-различен от рапторите в "Джурасик свят"

Не тиранозавърът, а велоцирапторите бяха най-големите хищници в "Джурасик парк". Освен че ловуваха на глутници, те се оказаха и доста интелигентни, а според най-новия филм в поредицата дори подлежат на дресировка.

"Джурасик свят" още е по кината, а научната общност вече узна за негов пернат братовчед, открит в Североизточен Китай.

Находката, за която съобщават от Единбургския университет и Китайската академия на геологичните науки, е най-големият вид с оперение, намиран досега.

Екземплярът бил отлично запазен, а вулканичната пепел съхранила и меките части, които обикновено се разлагат, преди да се образува вкаменелост.

Кръстен е Zhenyuanlong suni (букв. "дракона от Джънюен"), живял е преди около 125 млн. години и достигал близо 2 м дължина.

За разлика от досегашните му пернати събратя, при които е установено някакво подобие на пух, неговите крила и опашката били покрити нагъсто с големи, твърди пера, наподобяващи пачите.

Добре запазените му крила обаче са по-къси в сравнение с други представители на същото семейство. Затова учените допускат, че не ги е използвал, за да лети, поне по начина, по който го правят птиците - а за показност, подобно на пауните.

Сравняват го обаче с други едри птици: орлите, лешоядите, дори пуйките, а д-р Стив Брусате е категоричен, че велоцирапторите също са изглеждали така - а не както ги представят филмите.

Виж още: Динозаврите са номер 1

Ученият от Единбургския университет ги определя по-скоро като "пудели от Ада" и пояснява, че те са едни от най-близките роднини на птиците, а откритието повдига въпроса защо са еволюирали крилата.

Рапторите като глутница ловджийски кучета с "дресьора си" Крис Прат на плакат за "Джурасик свят"

Източник: Университет на Единбург