Църквата смекчава позицията си спрямо научните открития

Главата на римокатолическата църква папа Франциск призна Големия взрив и еволюцията, пише "Дейли мейл".

"Теориите за еволюцията и за Големият взрив са истински, а Бог не е "магьосник с вълшебна пръчица"", обяви папа Франциск пред папската академия на науките.

Бог и наука не се отричат

Водачът на всички католици по света изрази позиция, че еволюцията и произходът на материалната вселена не са в противоречие със съществуването на Бог, а напротив - съществуването му е необходимо условие за тях.

"Когато четем за Сътворението, рискуваме да си представим, че Бог е бил магьосник с вълшебна пръчица, с която може да направи всичко. Но това не е така. Той е създал човешките същества и ги е оставил да се развиват според вътрешните закони, които е заложил у всеки един, за да постигнат своето предназначение", заяви папата.

"Големият взрив, който днес смятаме, че е в основата на произхода на света, не противоречи с намесата на божествения Създател, напротив - изисква такава намеса", аргументира се папа Франциск. "Еволюцията в природата не е несъвместима с идеята за сътворението, тъй като еволюцията изисква сътворението на същества, които да еволюират", каза той.

Виж още: Ватикана омекотява позицията си за развода

Консервативната църква

Това е голяма крачка за католическата църква, която има доста консервативни позиции относно науката, особено когато става въпрос за научни постижения в областта на космологията. Така например Църквата все още отрича факта, че Земята е кръгла и се върти около Слънцето.