Фейлетонът на Алеко няма да се изучава, защото сме надживели това време, обясни просветният министър Танев на пресконференция по повод промените в учебния материал, които пращат "История славянобългарска" от VI в IX клас

"История славянобългарска" няма да отпадне от учебния материал, а ще се изучава в IX клас, поясниха от МОН на пресконференция след бурното недоволство, което предизвика отпадането на Паисий Хилендарски и други знакови произведения от проектопрограмите за II, VI и VIII клас. 

Промените, които се правят в съдържанието на учебниците, са резултат от анализите в екипа на МОН и предложения на учителите, поясни в интервю пред БНР зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева и уточни:

"В програмите досега "История славянобългарска“ се е изучавала в два класа - VI и X, но във връзка с променената структура след приемането на новия Закон за училищното и предучилищното образование, когато основно образование се завършва в VII клас, първи гимназиален етап е до X клас, съответно се преструктурира и учебното съдържание."

Виж още: Как предметът "литература" в училище убива четенето

Тя посочи, че творбите на Никола Вапцаров, за които също се заговори, че ще отпаднат, ще се изучават в X, XI и XII клас, за да могат учениците не само да цитират стиховете му, а и да влязат във философията на неговите творби.

В новата структура на учебното съдържание присъствието на българските автори е над 60% от всички изучавани автори, декларира още зам.-министърът:

"За нас е от изключителна важност да препоръчаме в учебните програми емблематични произведения на знакови български творци, а да не посочваме например цялата стихосбирка на Ботев. Защото в обема от много знания учениците се демотивират, объркват се. А учителите казват: на нас не ни достига учебно време, за да преподадем задължителната литература. И ефектът всъщност се превръща в дефект."

В новите образователни програми е съвсем различна композицията на обучението по "История и цивилизации", допълни Кастрева: "Историческото познание върви в пряка свързаност на исторически събития и причинно-следствени връзки, както и обвързаност на световната и българската история. Когато са утвърдени учебните програми за V клас, в тях се разглеждат епохите на праисторията и античността. В същото време обаче тук присъстват и първите сведения за живота в българските земи. В VII клас имаме учебно съдържание, което обхваща историческото развитие на българските земи от началото на Възраждането, XVIII век, до съвременността, но с изключително присъствие на процента българска история. А X клас е цялостен курс по национална история."

Виж още: Могат ли петокласниците да учат история без учебници?

Далеч по-колоритно се изказа на пресконференцията шефът й Тодор Танев. Просветният министър увери, че всички в повереното му ведомство работят само и единствено за добруването на децата и че в МОН изпълняват започнатите промени отпреди три години.

Той подчерта, че текстът, публикуван в сайта на МОН в петък и породил критичните коментари, няма силата на наредба. "Това са текстове за обществено обсъждане. Когато станат наредби, ще имат друг вид - каза министърът. - Не са коректни коментарите "пада", "няма го", "изчезна". Нищо, свързано с българската идентичност няма да изчезне от учебниците."

Танев беше категоричен: "Не съм дошъл тук да кастря още, аз съм патриот. Промяната в програмата по български език и литература цели да не се получават повторения от един предмет в друг и тогава, когато започне да се изучава даденото произведение, то да бъде разбрано и осъзнато от учениците... Не става дума за революционни реформи и не може децата да стават заложници на политици. Историята на Паисий отива там, където да бъде разбрана по-добре."

От думите му обаче стана ясно, че фейлетонът от Алеко Константинов "Бай Ганьо в банята" отпада, защото министърът смята, че живеем в по-различна епоха и че българското общество е надживяло онова време. Добри Чинтулов пък бил познат повече "като песенник" и от МОН щели да намерят специално място за него в учебниците по музика.

На въпрос кога учениците, които учат до VIII клас, ще се запознаят с текстовете на Паисий, от министерството не можаха да отговорят. Започнаха да увъртат, че много малка част от децата напускала училище след VIII клас, което обаче не е така, отбелязва Novini.bg.

И утре министър Танев е готов да води обяснителна кампания пред журналистите относно предстоящите промени в учебниците по история и география, увери самият той.

Източник: Novini.bg; БНР