Напрежението в областта на гръбначния стълб се отразява на целия организъм, а освен това може да причини главоболие и мигренозни пристъпи, напомня "24 часа". Според скорошно проучване в САЩ болките в гърба карат 3/4 от хората да намалят активността си

Новината, че Николета Лозанова е добавила още кубици силикон в бюста си, предизвика у нас само загриженост. Голямата гръдна обиколка се сочи като една от причините за постоянни болки в гърба, принудили не една и две надарени дами да прибегнат до обратната корекция - намаляване.

Виж още: По-големите гърди означават по-кратък живот

Напрежението в гърба често е резултат от неправилна стойка, неподходяща поза по време на сън или претоварване на гръбначната мускулатура (!), писа преди време "24 часа".

Стресът и липсата на физическа активност засилват оплакванията, понеже при седене гръбначният стълб е по-натоварен, отколкото в изправено или легнало положение. При неправилна поза на горната част на тялото се стига до свръхнапрежение в мускулатурата около гръбнака, която реагира с болка. Затова специалистите съветват

по-често да променяте позата на работното си място

Друга причина за гръбначно увреждане може да е моментното пренапрежение, свързано с вдигане на тежки предмети, усукване на гръбнака или извършване на движение, несъответстващо на възможностите на гръбначния стълб.

Виж още: Най-доброто лекарство против болки в гърба според Дейвид Бекъм

Не е нужно да търчите при лекар при първите оплаквания, защото болката много често отшумява от само себе си. През първите дни се опитайте да се оправите сами. Ако сте пренатоварили гръбначната мускулатура, дайте й почивка, но ако неразположението продължава да ви мъчи, консултирайте се с терапевт или невролог.

Специалистите споделят, че алтернативните методи на лечение и мануалната терапия в някои случаи могат да помогнат - но лечебните масажи трябва да се правят от лекари физиотерапевти и да се изпълняват изключително прецизно при пациенти с гръбначни проблеми, защото някои състояния, като дископатия и дискова херния, могат да се усложнят.

Ако взетите мерки не повлияят състоянието ви в рамките на два месеца, потърсете намесата на ортопед или неврохирург, съветва "24 часа" и допълва, че

добър ефект имат масажите, сауната и леката двигателна програма

Според една статистика само в САЩ 80% от хората са изложени на риск да получат болки в гърба, а милиони не намират дългосрочно облекчение на това страдание. Скорошно проучване по поръчка на US компанията BackJoy, специализирана в ергономични решения на проблема, сочи, че:

- 64% от американците споделят, че болките в гърба ги карат да се чувстват по-възрастни, средно с 21 години.

- При хората с болки в гърба има по-голяма вероятност да се почувстват стресирани, притеснени, незадоволени, непривлекателни, дори унили.

Виж още: Предимствата на малкия бюст

- Над 3/4 от хората биха направили някаква жертва, за да избегнат болките в гърба. Близо половината (48%) биха се отказали от социалните медии например, а 30% биха зарязали смартфоните и биха се обрекли на сгъваем телефон до края на дните си.

- Почти половината анкетирани (45%), които изпитват болки в гърба поне веднъж седмично, са ги използвали като удобно извинение: 56% - за да се измъкнат от домакинската работа, 21% - за да заемат седалка в претъпкано с хора място, а 1/4 - за да избегнат секса с партньора си, когато не са "в настроение".

Виж още: Четири вреди от работата пред компютър

- Над 3/4 от запитаните обаче наистина са жертвали някакви дейности заради постоянните болежки в гърба.

Един на всеки четирима родители

се е принудил да играе по-малко с детето си или да не го носи на ръце толкова често, колкото би му се искало. 40% от хората са пропускали да правят гимнастика, 37% от жените са взели тежкото решение да оставят високите токчета в шкафчето за обувки, а повече от един на всеки 10 (12%) са намалили сексуалната си активност.

Източник: 24Chasa.bg; BackJoy