Учени от австралийски университет посочиха рибите Microbrachius dicki като най-ранните предци на човека, развили способността - и органите - за вътрешно оплождане (видео)

Видът микробрахий (Microbrachius dicki), от праисторическите панцерни риби, е първият представител на фауната, който е престанал да се размножава външно. Около 8-сантиметровите екземпляри населявали сладководни басейни преди около 385 млн. години на територията на днешна Шотландия, Естония и Китай.

Вкаменелостите им са известни на учените и често срещани, но първи палеонтологът проф. Джон Лонг забелязал, че половите органи на мъжките и женските си пасват.

Резултатите от наблюденията на екипа от университета "Флиндърс" (Flinders.edu.au), в австралийския град Аделаида, са поместени в научното сп. "Нейчър".

Заради анатомичните си особености рибите вероятно не са прилагали мисионерската поза, а са се копулирали странично, сякаш са се хванали да играят хоро.

Сексът обаче явно не им харесал, защото видът се върнал към традиционното външно оплождане на хайвера и на еволюцията били нужни още няколко милиона години, за да възстанови при хрущялните риби (акули и скатове) тези сексуални практики.

Панцерните риби са най-примитивните челюстни гръбначни и най-ранните предци на човека при гръбначните, припомнят учените.

Образци от вкаменелости на мъжки и женски екземпляри, които илюстрират находката, са изложени от днес в Музея на Южна Австралия (South Australian Museum).