Така всички ученици, които завършат седми клас, вече ще трябва да кандидатстват за прием в осми клас, дори и ако искат да останат в същото училище

От следващата година приемът на ученици в гимназиите след 8-и клас отпада. Така всички около 58 хил. ученици в страната, които завършват седми клас догодина, трябва да кандидатстват за прием в осми клас, дори ако искат да останат в същото училище. Това стана ясно от думи на шефа на регионалното управление по образованието в София Ваня Кастрева вчера. 

Кастрева обясни заложените в новия училищен закон промени в отговор на многобройни питания на родители, пише в. "Сега".

Според новия закон основното образование вече приключва в края на седми, а не в осми клас. Поради това в края на тази учебна година диплома за основно образование ще получат както седмокласниците, така и осмокласниците, които не са влезли в гимназия тази есен (около 27 хил.). Това е и причината за отпадането на приема след осми клас. 

Досега след седми клас кандидатстваха само децата, които искат да учат в профилирани езикови, математически и природоматематически гимназии.

"От това лято кандидатстването и приемът ще стават на базата на точки от два балообразуващи предмета и от резултатите от изпитите за националното външно оценяване", обясни Кастрева в парламента, където участва в Лидерската академия за училищни директори. 

Максималният брой на точките при балообразуването вече няма да е 36, а 500 ( тъй като резултатите от НВО вече ще са в точки, а не в оценки). 400 от тях идват като обобщен резултат от националното външно оценяване по български език и по математика, а 100 - от два балообразуващи предмета от дипломата. 

Максималният брой точки, които ученик може да изкара на един от двата изпита, е 100, но директорите ще преценяват дали да утроят броя точки от единия от двата теста, или да удвоят точките и от двата изпита. 

Балообразуващите предмети са два и отново ще се определят от директорите, като се очаква най-често те да бъдат български език и литература и математика, както е и в момента. Годишните оценки ще бъдат превръщани в точки, като шестицата ще носи 50 точки, петицата - 39, четворката - 26, а тройката - 15.

Източник: в. "Сега"