За да се справи светът с вируса на СПИН до 2030 г., са нужни годишни инвестиции от 32 млрд. долара

С 35% се е понижил броят на новите случаи на заразяване с ХИВ/СПИН спрямо 2000 г., предаде "Франс прес", позовавайки се на данни на ООН.

От организацията отбелязват, че светът е постигнал целта на хилядолетието, която се състоеше в обръщане на възходящата тенденция в разпространяването на СПИН.

Все още обаче болестта не е преодоляна напълно, и от ООН подчертават, че за да се сложи край до 2030 г., в борбата със СПИН до 2020 г. ще са нужни ежегодни инвестиции от около 32 млрд. долара.

В момента за усилията срещу смъртоносната болест се заделят по 21,7 милиарда долара на година, се казва още в данните.

Според изпълнителният директор на Общата програма на ООН Мишел Сидибе, за да бъде овладян вируса на СПИН, 90% от световното население трябва да бъде изследвано и 90% от хората с ХИВ трябва да бъдат лекувани.

Виж още: Две трети от света няма достъп до хирургическа помощ

Въпреки позитивното развитие в глобален мащаб в някои страни в Африка все още положението има мрачни окраски. Болните в десет страни от региона (Нигерия, Етиопия, Уганда, Кения, Танзания, Замбия, Малави, Зимбабве, Мозамбик и Южна Африка) представляват 81% от хората по света, които живеят с диагноза ХИВ.

В страни като Нигерия, Демократична република Конго и Южен Судан все още трябва да се постигне значителен напредък в борбата с вируса. Нигерия например има огромни запаси от петрол, но не инвестира в здравната система на страната.

Източник: АФП, "Фокус"