Милиони хора годишно умират от напълно лечими болести, като възпален апендицит или усложнения при раждане

Над пет милиарда души или близо 2/3 от населението на Земята нямат достъп до безопасни и достатъчно евтини хирургични услуги. Това показват данните от ново изследване на The Lancet, цитирани от Би Би Си.

Това на практика е двойно по-голяма цифра от очакваното и означава, че милиони хора годишно умират от напълно лечими болести, като възпален апендицит или усложнения при раждане.

Проблемът по региони

Това се наблюдава най-вече в страни със среден или нисък доход на населението, като най-сериозен е проблемът западна, източна и централна Африка, а също в южна и югоизточна Азия.

Изследването показва, че 93% от хората, живеещи в Субсахарска Африка не могат да получат хирургични грижи. Предишните оценки разглеждаха единствено къде операциите са налични като услуга.

Изследователите от Lancet обаче взимат предвид и дали хората могат да стигнат до въпросните болници в рамките на два часа, дали процедурите са безопасни и дали пациентите могат да си позволят лечението.

Анди Лейтнър, който е от авторите на изследването смята, че ситуацията е скандална.

"Хората умират или живеят с увреждания, които можеха да бъдат избегнати, ако има достъп до адекватно хирургично лечение. Освен това все повече и повече хора изпадат в състояние на бедност заради високите разходи за хирургия", казва той.

Проучването показва, че половината от хората, които са били оперирани, всъщност не могат да си позволят извършената им процедура.

Призив за инвестиции

Над 25 експерти са прекарали година и половина в събиране на доказателства и разкази на здравни работници и пациенти от над 100 различни страни, за да съставят доклада. Сега те призовават световните лидери за по-големи инвестиции в хирургичната грижа.

По думите им една трета от всички смъртни случаи през 2010 г. - общо 16,9 млн., са били причинени от болести, които са оперативно лечими. Това е повече от общия брой на починалите от СПИН, туберкулоза и малария, взети заедно.

Авторите предполагат, че справянето на проблема от сега до 2030 г. ще струва на световната икономика около 12 трилиона долара. Те призовават международната общност да инвестира 420 млрд долара, за да даде начало на този процес.

Това са огромни суми и съвсем логчино най-големи разходи са нужни в бедните страни, които не могат да си позволят подобна инвестиция без международна подкрепа.

Източник: Би Би Си